Over mij

photoHet was november 1998. Ik was 18 jaar en had zojuist met een flinke smak spaargeld voor het eerst aandelen gekocht. Ergens in mei 1999 heb ik ze vervolgens allemaal met een mooie winst verkocht. Ditzelfde trucje lukte me nogmaals in 1999-2000. Kassa! Ik ben hier goed in! Mijn roeping was gevonden! Niets was minder waar. Om een lang verhaal kort te maken, eind 2002 was het merendeel van mijn spaargeld verdampt, vergokt en verloren! Al die jaren zwoegen op de bollenvelden, orders pikken en andere vakantiebaantjes waren voor niets geweest. Ik was er ziek van.

Achteraf gezien was deze ervaring het beste wat me kon overkomen en een ontzettend goed leermoment. Zonder na te denken over het wat en waarom had ik aandelen gekocht. Onvoorzichtig was ik geweest en daarom had ik precies gekregen wat ik verdiende. Gratis geld bestaat niet. Op deze manier aandelen kopen heeft veel weg van je geld “beleggen” op de roulettetafel in het casino. Het was mij duidelijk geworden dat deze manier van beleggen niet werkte. Ik had mijn lesje geleerd.

Toch waren er mensen die wel geld verdienden op de beurs. Ik besloot uit te zoeken wie van hen het meeste succes had en nam me voor die strategie zorgvuldig te bestuderen. Uiteindelijk kwam ik uit bij iemand die al sinds 1956 bovengemiddelde rendementen had behaald. Zijn naam is Warren Buffett. Vanaf 1968 had hij een jaarlijks rendement van gemiddeld 22.2%. Met zijn aanpak had ik gelijk een klik, een eureka moment. Ik voelde dat ik iets waardevols had gevonden! Dat zijn methode en filosofie werkt is zeker. In 2008 werd hij met 62 miljard dollar de rijkste man ter wereld.

In al die jaren heb ik veel geleerd van Warren Buffett z’n aanpak en inzichten. Zijn jaarlijkse shareholder letters zijn een genot om te lezen. Vaak met humor en boordevol goede informatie. Een must-read voor iedere belegger.

Sinds 2004 beleg ik met veel plezier mijn eigen pensioen. Ik hou ervan jaarverslagen uit te pluizen en cijfers te analyseren. Vele beleggers dumpten tijdens de kredietcrisis massaal hun aandelen. Daardoor kon ik ze voor spotprijzen kopen. Mijn behaalde rendementen in de afgelopen 10 jaar zijn bovengemiddeld goed. Het resultaat van verstandig beleggen op de manier zoals Warren Buffett dat doet.

De informatie die je hier leest is gebaseerd op uitspraken, ervaringen en inzichten van Warren Buffett. Ik ben deze site begonnen met als doel nog betere beleggingsresultaten te halen.

Een goede stap om te beginnen is het gratis downloaden van mijn 2-delige boek. Veel mensen hebben dit al gedaan. Erg leuk!

ir. Leonard A. Derks

Back to top ▴