beursindex

Een beursindex is het koersgemiddelde van een verzameling bedrijven die zijn opgenomen in die index. Grote bedrijven wegen wat zwaarder dan de kleine en hebben hierdoor meer invloed. Als de beursindex stijgt (groen) dan betekent dit dat aandelenkoersen van deze bedrijven gemiddeld gezien gestegen zijn. De beursindex fungeert als een graadmeter voor de stemming op de beurs.

De AEX (Amsterdam Exchange index) is de bekendste Nederlandse beursindex. De AEX bestaat uit 25 Nederlandse bedrijven waarvan de aandelen worden verhandeld op de NYSE Euronext Amsterdam. Bedrijven die onderdeel uitmaken van de AEX zijn onder andere: Ahold, Philips, Heineken, Royal Dutch Shell, Unilever.

Elk land heeft zijn eigen index. Zo hebben bijvoorbeeld de Duisters de DAX, de Fransen de CAC en Londen de FTSE.

Best presterende beursindex

De bekendste beursindices zijn de Amerikaanse Dow Jones en de S&P500. De S&P500 is een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en de favoriete index van Warren Buffett.

Het gemiddelde lange termijn rendement is, van zowel de S&P500 als de Dow Jones, erg goed. Het blijkt voor (professionele) beleggers in praktijk erg lastig deze indices te verslaan. Dit betekent dat de meeste beleggers die handmatig aandelen selecteren, op lange termijn slechter presteren dan de Dow Jones of S&P500.

Warren Buffett vergelijkt elk jaar zijn prestaties met de S&P500 en is alleen tevreden wanneer hij op termijn betere resultaten haalt dan de S&P500.

Back to top ▴