Waarom ik Alibaba heb gekocht

Ik weet nog goed dat ik in 2014 iets schreef over de IPO van Alibaba. Destijds vond ik het aandeel geen goede belegging, omdat het aandeel behoorlijk aan de prijs was. Achteraf gezien heeft Alibaba qua bedrijfsresultaten alle verwachtingen meer dan waargemaakt terwijl dit niet echt te zien is aan de koers van het aandeel. Dit laat mooi zien dat de aankoopkoers heel belangrijk is en dat een goed bedrijf geen garantie is voor een goed rendement.

Als ik het aandeel destijds had gekocht, dan had ik slechts een jaarlijks rendement gehad van 8,3%. De koers was toen $115 en ligt momenteel op zo’n $197. Niet echt geweldig, terwijl de bedrijfsresultaten van Alibaba wel heel spectaculair zijn. Lag in 2014 de omzet nog op 52 miljard RMB, voor dit jaar komt de omzet uit op zo’n 770 miljard RMB. Dat is bijna 15 keer zoveel. Daarentegen is de koers in al die tijd niet eens verdubbeld.

De reden hiervoor is dat het aandeel in 2014 in verhouding erg duur was. De beursgang werd ongelofelijk gehypet en beleggers stonden in de rij om het aandeel te bemachtigen.

Momenteel is het sentiment compleet omgekeerd. Onder andere door spanningen tussen China en Amerika. Bovendien kreeg Alibaba in april een recordboete opgelegd van omgerekend €2,3 mrd door de Chinese mededingingsautoriteit. Het bedrijf zou verkopers op zijn platform die ook elders hun producten aanboden, dwingen te kiezen voor Alibaba. De Chinese machthebbers hebben al langer het vizier gericht op Alibaba en oprichter Jack Ma. Ma bekritiseerde vorig jaar oktober in een toespraak het bancaire systeem in China en daarmee indirect de machthebbers in Peking. Het gevolg was dat de beursgang van Ant Group, het betaalplatform dat voor een derde deel in handen is van Alibaba door de beurstoezichthouder werd uitgesteld.

De uit de kluiten gewassen Chinese techbedrijven kregen tot nu toe veel vrijheid, maar daar lijkt een einde aan te komen. Het lijkt erop dat de Chinese mededingingsautoriteit zich meer en meer gaat bemoeien met de Chinese techreuzen. Beleggers houden niet van dit soort onzekerheden.

Zelf ben ik minder bezorgd. De Chinese machthebbers gaan hun techreuzen echt niet de nek omdraaien. Waar ze wel voor willen zorgen is dat er nog steeds eerlijke concurrentie mogelijk is. Nieuwe wetgeving moet straks monopoliepraktijken beëindigen. Daarnaast willen ze de consument beschermen met nieuwe wetgeving rondom databescherming en het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Alibaba kreeg met de boete een tik op de vingers, maar meer dan dat was het niet. De boete was in verhouding slechts 4% van de verkopen over 2019.

In 2014 was ik voorzichtig maar momenteel ben ik juist razend enthousiast over het aandeel.
Dit is een perfect moment om Alibaba te kopen. In mijn ogen is dit aandeel een koopje. Je betaalt momenteel zo’n 19 keer de winst voor 1 van de grootste techreuzen van China. Alibaba heeft een hele sterke positie en heeft ook nog eens de wind in de rug zoals ik eerder in dit stukje over China al eens beschreef. Alibaba is echt een aandeel voor de lange termijn.

Daarnaast hebben value-beleggers als Charlie Munger en Mohnish Pabrai in de eerste helft van dit jaar een flink pakket aandelen Alibaba gekocht.

Alibaba zit zowel in de beursbink portefeuille als in mijn persoonlijke portefeuille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴