Wat is margin debt/effectenkrediet?

Margin debt, ook wel effectenkrediet genoemd, is geleend geld waarmee wordt belegd en waarbij de effectenportefeuille als onderpand dient. Over dit geleende geld ben je rente verschuldigd.

Hoe werkt effectenkrediet?

Stel je hebt €10.000 en koopt daarmee aandelen voor je portefeuille. En omdat de beurzen stijgen wil je, in al je hebzucht, meer rendement maken. Je besluit €10.000 te lenen bij je broker. De broker leent je deze €10.000 tegen een bepaalde rente en beschouwt jouw portefeuille met €10.000 aan aandelen als onderpand.

Geweldig. Nu profiteer je nog eens extra van de stijgende beurzen. Terwijl je zelf €10.000 eigen geld hebt, kun je toch €20.000 investeren. Maar het wordt nog beter. Als je portefeuille met €20.000 aan aandelen na een tijd gestegen is tot een waarde van laten we zeggen €30.000, kun je nogmaals aankloppen bij de broker en om extra effectenkrediet vragen. Opnieuw zal je broker niet moeilijk doen, omdat je portefeuille tenslotte in waarde is gestegen. Ook dit geld kun je investeren en zo je rendement maximaliseren. Je belegt op deze manier met een hefboom (leverage), waardoor het mogelijk wordt met weinig eigen geld toch veel te verdienen.

Zolang de beurzen stijgen en de muziek speelt is er niks aan de hand en blijft iedereen gezellig dansen. Maar o wee als de klok 12 uur slaat en de gouden koets terug verandert in een pompoen. Dan is het sprookje snel over.

It’s only when the tide goes out that you learn who’s been swimming naked. – Warren Buffett

Het Financieel Dagblad rapporteerde dat door de afgelopen goede beursjaren Nederlandse particulieren steeds meer beleggen met een effectenkrediet. De margin debt cijfers voor de New York Stock Exchange (NYSE) vind je hier.

Interessant, maar wat gebeurt er als de beurzen dalen? We gaan even terug naar de portefeuille van €20.000 met €10.000 eigen geld en €10.000 effectenkrediet. Als de aandelen 10% in waarde dalen is de waarde van de portefeuille €18.000. De broker ziet dat je onderpand in waarde is gedaald en geeft je een margin call. Dat wil zeggen dat ze je vragen om het onderpand te verhogen. Maar je hebt op dat moment geen geld, dus wat kun je doen? Je bent genoodzaakt een deel van je aandelen te verkopen. Als je de enige bent die moet verkopen is dat niet zo’n probleem. Maar wat als beurzen zakken in een markt met veel margin debt? Velen ontvangen dan een margin call en moeten hun posities verkopen. Je voelt het al aankomen. Dalende beurzen en veel beleggers die moeten verkopen werkt als olie op het vuur. Hierdoor zullen beurzen nog verder dalen, wat tot nog meer margin calls leidt, enzovoorts.

Unquestionably, some people have become very rich through the use of borrowed money. However, that’s also been a way to get very poor. – Warren Buffett

Kort samengevat. Als er sprake is van veel margin debt wordt het systeem onstabiel. Een kleine beurscorrectie kan de trigger zijn voor een ketting aan margin calls, met een enorme beursdaling tot gevolg. Iedereen met effectenkrediet komt op zo’n moment van een koude kermis thuis. Beleg daarom nooit met geleend geld.

The most dramatic way we protect ourselves is we don’t use leverage. We believe almost anything can happen in financial markets. – Warren Buffett

Back to top ▴