Is goud een goede belegging?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het antwoord is nee. Door alle onzekerheid over de euro, problemen bij banken of de ECB die de geldkraan wijd open zet, lijkt beleggen in goud een verstandige keus. Echter, in dit artikel lees je waarom beleggen in goud niet verstandig is.

Eerst maar eens wat feiten vooraf. Al het goud dat ooit is gemijnd, wordt geschat op 174 miljoen kg. Dit lijkt veel, maar door de hoge dichtheid van goud past dit in een kubus met zijden van circa 20 meter. Met een goudprijs van €35.500/kg komt de waarde van dit “goudklompje” op 6 biljoen euro (€6.000 miljard).

Om een indruk te geven, met de helft van dit enorme bedrag koop je een heel scala aan grote bedrijven zoals Apple, Coca Cola, Pepsi, Visa, MasterCard, Microsoft, IBM, McDonalds, Berkshire Hathaway, Exxon Mobile, Google, Wal-Mart, Walt Disney. En dan nog hou je €3.000 miljard over om te besteden aan andere bedrijven.

Wat zou je liever kiezen? Dat klompje goud of die winstgevende bedrijven?

Als je verstandig bent kies je voor dat mandje bedrijven. In het filmpje hieronder legt Warren Buffett dit haarfijn uit.

Het doel van beleggen is vandaag geld opzij zetten om zodoende in de toekomst meer geld te ontvangen. We kunnen beleggingen onderverdelen in twee categorieën.

In de eerste categorie vallen beleggingen die zelf geld genereren, zoals aandelen, vastgoedverhuur, maar ook landbouwgrond waarop gewassen worden geteeld. Dit zijn ook wel income producing assets. Beleggingen in deze categorie heten investeringen. De prijs hiervan wordt bepaald door de “earning power” (verdienvermogen) van de beleggingen.

De andere categorie bevat beleggingen die op zichzelf geen geld genereren. Van deze beleggingen hoop je dat ze in waarde gaan stijgen en iemand anders een hogere prijs betaalt dan jij. In deze categorie vallen beleggingen in bitcoins, grondstoffen, edelmetalen, oldtimers of kunst.

Zoals je leest valt goud valt in de laatste categorie. Een kubus goud is leuk om naar te kijken en je kunt hem mooi oppoetsen, of er lekker bij weg zwijmelen, maar daar blijft het dan ook bij. Het levert niks op. Dit soort beleggingen zijn speculatief en gebaseerd op de verwachting en hoop dat iemand anders er meer voor betaalt dan jij. Goud hoort dus niet thuis in de portefeuille van een verstandige belegger die vermogen wil opbouwen.

Zoek jij naar manieren om vermogen op te bouwen? Richt je dan alleen op beleggingen die cash genereren. De prijs van zulke beleggingen volgt de onderliggende intrinsieke waarde van de belegging. Vooral als de winsten goed worden besteed, nemen dit soort beleggingen toe in waarde.

Bij grondstoffen werkt het heel anders. Het is waard wat de “gek” ervoor geeft, oftewel de prijs is gebaseerd op vraag en aanbod. Zo werkt het ook bij goud. Hoe meer zorgen mensen zich maken over het financiële systeem, des te meer men vlucht in goud. Hoewel er best gebeurtenissen kunnen plaatsvinden die de goudprijs explosief doen stijgen, kan niemand zulke bewegingen voorspellen en je doet er goed aan hier niet in mee te gaan. Zulke beslissingen zijn gebaseerd op emotie en horen niet thuis in de categorie investeren.

Beter is het om aandelen van goede bedrijven te bezitten. Met wat voor munt we nu of in de toekomst ook betalen, het maakt voor de winstgevendheid van bedrijven niks uit. Om op lange termijn vermogen op te bouwen zijn cash genererende beleggingen (obligaties uitgezonderd) altijd de beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴