Alibaba is hot! Maar er is iets dat je moet weten

Alibaba is hot. De opwinding eromheen kan je nauwelijks zijn ontgaan. Een tijdje geleden ging het bedrijf naar de beurs. Al weken voor de IPO schreven de kranten over Alibaba (ticker: BABA) en haar oprichter Jack Ma. Door deze beursgang wordt hij de rijkste Chinees.

De introductieprijs werd vastgesteld op $68 en het aandeel opende op $92.70. Hiermee is het de grootste beursgang uit de geschiedenis en gelijk al groter dan concurrenten als eBay en amazon.com

In deze euforie vraag jij je misschien af of je ook aandelen moet kopen. Wanneer jij zin hebt om te gokken dan staat niets je in de weg om aan deze hype mee te doen.

Voor alle andere serieuze beleggers raad ik aan Alibaba aandelen te mijden. Per definitie zijn IPOs omgeven met euforie en optimisme. Warren Buffett heeft in zijn hele carriere nog nooit aandelen in een IPO gekocht. Hij zegt hierover het volgende:

It’s almost a mathematical impossibility to imagine that, out of the thousands of things for sale on a given day, the most attractively priced is the one being sold by a knowledgeable seller (company insiders) to a less-knowledgeable buyer (investors).

Niet alleen voor de oprichters is deze beursgang lucratief. Ook begeleidende banken verdienen er flink aan. Ze ontvangen namelijk een commissie over de waarde van de verkochte aandelen. Hoe hoger de prijs des te meer ze verdienen. Begeleidende zakenbanken doen er daarom alles aan een IPO succesvol te laten verlopen en beleggers te overtuigen aandelen te kopen. Het resultaat liegt er niet om. De belangstelling voor het aandeel Alibaba was ongekend groot en het aandeel sloot op de eerste handelsdag met een koerswinst van ruim 38%.

Lees de Alibaba prospectus

Waarschijnlijk hebben maar weinig beleggers Alibaba’s meer dan 300 bladzijden tellende prospectus gelezen. Wie dit wel had gedaan, zou tot de conclusie zijn gekomen dat Alibaba op dit moment geen goede investering is.

De prospectus puilt uit met indrukwekkende cijfers. Zo zijn er 279 miljoen online klanten, die per jaar ongeveer 300 miljard dollar aan producten spenderen. Dit leidt tot meer dan 6 miljard verstuurde pakketjes die aan de deur worden afgeleverd. De groeicijfers liegen er ook niet om. De omzet groeide het afgelopen jaar met 52.1%, het netto inkomen met een goede 170% en het aantal actieve kopers met 50%. Door deze indrukwekkende cijfers is Alibaba wereldwijd marktleider en domineert het bijna de volledige Chinese online retail markt. Van zulke cijfers raken de meeste beleggers natuurlijk razend enthousiast.

Wie een klein beetje verder kijkt ontdekt dat er wel degelijk voorzichtigheid geboden is. Met de huidige aandelenkoers heeft Alibaba een marktwaarde bereikt van 277 miljard. Het bedrijf is hierdoor al gigantisch en groter dan Facebook, Amazon en eBay. De groeicijfers uit het verleden zijn uitzonderlijk, maar mede door de huidige marktwaarde op termijn onhoudbaar.

Het afgelopen jaar rapporteerde Alibaba een winst van ongeveer 3,7 miljard dollar. Bij de huidige stand is dat een koers-winstverhouding van 74. Nemen we de winst van het laatste kwartaal dan komt de kw verhouding op bijna 35. Als we het in deze context plaatsen dan valt op dat het aandeel flink aan de prijs is. Om deze optimistische prijs te rechtvaardigen is Alibaba verplicht haar omzet en winsten enorm te laten groeien en de hoge verwachtingen waar te maken. Kortom alles moet mee zitten en er mag niks mis gaan. De huidige prijs bevat geen margin of safety die een verstandige belegger altijd moet eisen.

Dat is kenmerkend voor IPOs. Begeleidende banken proberen elke cent uit een beursgang te persen door aandelen per definitie hoog aan te prijzen.

De Chinese online retail markt heeft waarschijnlijk een prachtige toekomst en Alibaba zal hier meer dan waarschijnlijk flink van profiteren, maar dit maakt het bij de huidige koers nog geen goede investering.

Alibaba of andere IPOs? Let the gamblers gamble!

Logo Alibaba Alibaba

Comments

 1. By Alexandra on

  Tegenovergesteld advies. Het is bijna verviervoudigd in slechts 2 jaar. Denk je nu echt dat Buffet gaat vertellen wat hij doet? daarnaast is Buffet een man van de oude stempel die kan drijven op rente. Werkt niet meer in deze tijd. Als je deze man volgt dan blijf je achter.

  Als je geen Alibaba kopt ben je dom bezig. Zelfs nu nog. Ik verwacht dat in 10 jaar tijd het aandeel naar de 1.000 euro zal stijgen. Zie hier, mijn gratis advies. Binnen tien jaar kun je miljonair zijn als je dit advies volgt. Het zal echt niet gaan zakken. BABA neemt dezelfde route als Amazon en zal deze verslaan in aandeelwaarde. Maar goed, we zien het over tien jaar.

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Alexandra,

   Bedankt voor je reactie. Alibaba is een heel goed bedrijf en gaat met Jack Ma waarschijnlijk een mooie toekomst tegemoet. Toch lijkt het aandeel telkens (net als Amazon) behoorlijk priced for perfection. Achteraf gezien heeft Alibaba de verwachtingen waargemaakt, maar bij dit soort waarderingen is er geen margin of safety. Het grote voordeel als zelfstandige belegger is de mogelijkheid om nee te zeggen. Rule 1: Don’t loose money, rule 2: don’t forget rule 1 🙂 Alibaba staat wel op mijn watchlist.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴