Apple blijft records verbreken. De laatste kwartaalcijfers liegen er niet om. Desondanks is het aandeel in een vrije val geraakt en daalde het de laatste weken met zo’n 30%. Wat is hier de reden van? Is dit een mooi moment om mijn positie uit te breiden? Of heeft de markt gelijk en is het beter om mijn positie te verkopen? Daarover vertel ik je meer in dit artikel.
Op 1 november presenteerde Apple de cijfers van juli tot en met september. De omzet steeg met 20% tot $62,9 miljard. Ja je leest het goed. Bijna $63 miljard omzet over een periode van 92 dagen. Op jaarbasis gaat het om een omzet van ruim $265,6 miljard. Met een netto winst van ruim $59,5 miljard betekent dit een netto marge van 22,4%. Dat zijn nog eens cijfers. Je zou denken genoeg goed nieuws om het aandeel naar nieuwe hoogtes te brengen. De markt denkt er kennelijk anders over.
De belangrijkste reden hiervoor is een opmerking tijdens de presentatie van de kwartaal cijfers. Apple gaf aan dat het stopt met rapporteren van het aantal verkochte iPhones, iPads and Macs. Volgens Apple zijn deze aantallen tegenwoordig veel minder relevant en niet meer representatief voor de onderliggende kracht van het bedrijf. Tegenwoordig heeft Apple namelijk een veel groter portfolio van producten en diensten.
Beleggers zien dit als een signaal van het bedrijf dat de iPhone-markt verzadigd is en de groei er nu definitief uit is. Nu de nieuwste generatie iPhones zo duur is geworden, is de verwachting dat Apple de omzet nog op niveau kan houden en wellicht nog wat kan laten stijgen, maar de groei is er wel uit.
Als je naar de laatst gerapporteerde verkoopaantallen kijkt dan wordt duidelijk dat de iPhone verkoop 58% van de omzet uitmaakt. De iPhone, iPad en Mac verkoop bedraagt samen maar liefst 77% van de omzet. Dit is een substantieel deel van het geheel.
Inkomsten uit services waren met $10 miljard zo’n 15% van de omzet. Dit zijn inkomsten uit diensten zoals de App Store, iCloud, AppleCare, Apple Music and Apple Pay. Vergeleken met vorig jaar zijn deze inkomsten met maar liefst 27% gegroeid. Het aantal Apple Pay transacties is het afgelopen jaar verdrievoudigd.
Zelf verwacht ik dat de iPhone verkoop nog jaren op peil zal blijven. Mensen moeten misschien wennen aan de nieuwe prijzen, maar voor velen is een iPhone onmisbaar. iPhone gebruikers zijn namelijk veel loyaler dan Samsung/Android gebruikers. Mensen met een Samsung stappen makkelijker over op een ander merk zoals Google Pixel, LG, HTC, Huawei of Xiaomi die allemaal gebaseerd zijn op het Android besturingssysteem. Zelf heb ik een paar keer een high-end Samsung telefoon gebruikt, maar ik zweer toch bij mijn iPhone. Ik kan maar niet wennen aan Android. Met mij zullen er vast meer zijn. Omdat ik ook betaalde apps en muziek via Apple heb gekocht zit ik een beetje gevangen in het Apple web, maar eerlijk gezegd bevalt me dat prima.
Ook wordt in de toelichting bij de kwartaalcijfers duidelijk dat de vraag vanuit het bedrijfsleven naar iOS devices onverminderd groot blijft. Maar ook bijvoorbeeld Salesforce, het grootste CRM (Customer Relation Management) platform gaat iOS integreren. Als ik de kwartaal rapportages en presentaties van de afgelopen jaren teruglees, dan krijg ik de indruk dat Apple’s positie steeds dominanter wordt.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de potentie van Apple Pay. Het wordt met Apple Pay heel gemakkelijk om offline en online aankopen met je mobiel te doen. Het is ook mogelijk om geld te ontvangen. Als dit groot gaat worden (wat heel goed zou kunnen vanwege Apple’s dominante positie), dan is de potentie enorm.
Twee weken geleden werd Apple Pay geïntroduceerd in Duitsland en daarmee ligt het voor op Nederland. Best opvallend gezien het feit dat Duisters zweren bij cash. Ik ben benieuwd hoe zich dat ontwikkelt.
Toch blijft het in de toekomst koffiedik kijken en daarom richt ik me voornamelijk op de huidige cijfers. Er zijn zo’n 4,75 miljard aandelen in omloop. Bij een koers van $156,15 komen we op een beurswaarde van $741 miljard. Als je enkel en alleen naar dit bedrag kijkt dan lijkt Apple heel duur. Verder zien we dat Apple een netto cash positie heeft van $122,6 miljard. Hiermee komen we op een Enterprise Value (EV) van $619 miljard. Dit is de netto beurswaarde van Apple. Stel dat je alle Apple aandelen voor $741 miljard zou kopen dan zou je netto $619 miljard betalen, omdat je die $122,6 miljard aan cash gelijk weer in je zak kunt steken. Je zou dan eigenaar zijn van een schuldenvrij Apple dat geld als water verdient.
Stel nu dat we pessimistisch zijn en ervan uitgaan dat het netto inkomen de komende jaren niet veel groeit en rond die $60 miljard blijft. Dan zouden we in slechts 10 jaar ons hele aankoopbedrag terug verdiend hebben. Dat is niet duur of wel?
Ik verwacht daarom een bovengemiddeld rendement voor Apple en heb besloten mijn huidige positie uit te breiden. Het aandeel kan de komende jaren gemakkelijk verdubbelen in waarde.
Tot zover mijn Apple update. Een fijne jaarwisseling alvast.
Geef een reactie