Beursjaar 2019 zit er bijna op!

Wow! Het is bijna een jaar geleden sinds ik hier een update heb geschreven. Veel te lang geleden natuurlijk, maar er is in de tussentijd voor wat betreft de posities in mijn portefeuille niet veel veranderd. Wat wel flink is veranderd is de waarde van mijn portefeuille. Deze is ten opzicht van vorig jaar behoorlijk gestegen. Hier volgt een update.

Apple ging van $157 vorig jaar naar momenteel $279 per aandeel. Dat is een stijging van bijna 77% en dan reken ik het dividend niet mee. Dat Apple eind vorig jaar ondergewaardeerd was, was redelijk duidelijk, maar dat Mr. Market zo snel van gedachten zou veranderen had ik niet verwacht. Het blijft me verbazen dat zelfs een bedrijf als Apple, wat wereldwijd door zoveel analisten wordt gevolgd en vorig jaar al bijna het duurste bedrijf ter wereld was, zo kan “schommelen” in waarde. Sinds vorig jaar is de beurswaarde van Apple met maar liefst $560 miljard gestegen. Ter vergelijking dat is bijna net zo veel als de gehele beurswaarde van Coca Cola ($231 miljard), PepsiCo ($190 miljard) en McDonald’s ($147 miljard) bij elkaar opgeteld.

Hoe kan het toch dat koersen in een jaar zo hard op en neer bewegen? Mijn vermoeden is dat beurshandel de laatste jaren steeds meer korte termijn handel is geworden. Heel veel handel wordt gedaan via algo trading, oftewel computers die handelen met behulp van algoritmes. Ik heb wel eens gelezen dat maar liefst 80% van de dagelijkse koersbewegingen van Amerikaanse aandelen wordt veroorzaakt door algoritmische handel. Hierdoor is er vooral aandacht voor de technische analyses met focus op de korte termijn.

Dan JD.com, een ander bedrijf in mijn portefeuille. JD ging van $19,75 vorig jaar naar momenteel $34 per aandeel. Dat is een stijging van 72%. Ook zo’n knaller. Het aandeel werd vorig jaar flink afgestraft door een schandaal rondom de CEO, maar dit bleek achteraf niet waar te zijn. Ook het gerommel rondom het handelsconflict tussen China en de VS heeft het aandeel geen goed gedaan. Ondertussen blijft JD het goed doen. De laatste kwartaalcijfers waren heel goed. Het bedrijf blijft marktaandeel winnen. Ook in de zogenaamde lower-tier cities. De schaalvoordelen worden steeds duidelijker zichtbaar. Hierdoor wordt het voor concurrenten steeds moeilijker om de strijd aan te gaan. De lage marges bieden in dat geval een flinke bescherming. Maar we zijn er nog lang niet en de concurrentie blijft moordend, maar wat helpt is de enorme wind in de rug van Chinese consumenten die steeds meer en vaker online aankopen doen.

De keuze om eind vorig jaar van beide bedrijven aandelen bij te kopen blijkt een goede zet te zijn geweest.

Een flink deel van mijn portefeuille bestaat uit aandelen Berkshire. Dit aandeel ging van $195 vorig jaar naar momenteel $225 per aandeel. Dat is een rendement van ruim 15%. Niet verkeerd, maar wel een stuk lager dan het rendement van de S&P500 dat met bijna 30% is gestegen.

Een kleine nieuwe positie in mijn portefeuille is Fiat Chrysler (FCAU). Dit aandeel kocht ik voor het eerst begin februari. Eind mei heb ik extra aandelen bijgekocht. De gemiddelde aankoopkoers is $14,58. In de tussentijd heeft FCAU netto zo’n 10% dividend uitgekeerd. Ik heb nog geen artikel geschreven waarom ik FCAU heb gekocht, maar dat komt er nog wel.

Je kan beter beleggen dan sparen, maar dit maakt het voor mij altijd wel lastig om het exacte rendement van de portefeuille uit te rekenen. Dit komt omdat ik tijdens het jaar af en toe extra spaargeld toevoeg. Bij het berekenen van het eindrendement beschouw ik het nieuwe geld als cash op de beleggingsrekening op 1 januari. Het berekende eindrendement ligt hierdoor wat lager dan het werkelijke behaalde rendement.

Doordat ik een hele geconcentreerde portefeuille heb met slechts een paar bedrijven, kan de waarde van de portefeuille flink op en neer gaan. Ik ben benieuwd wat dit jaar mijn rendement gaat worden en of het beter zal zijn dan de S&P500. Nog een aantal dagen te gaan. We zullen zien.

Alvast hele fijne feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴