Eindstand 2019. Bijna 39% rendement!

Het jaar 2019 zit erop en dat betekent dat de balans kan worden opgemaakt. Het was een waanzinnig beursjaar.

Vorig jaar voorspelden veel analisten dat er in 2019 een flinke correctie aan zat te komen. Sommigen verwachtten zelfs een beurscrash. Eind 2018 adviseerde Goldman Sachs om meer cash aan te houden. Op papier hadden ze allemaal goed klinkende argumenten. Toenemende spanningen in het handelsconflict tussen de VS en China. Cijfers die een recessie leken aan te kondigen. En met de langste bull market in de geschiedenis werd het wel eens tijd voor een correctie.

We believe that short-term forecasts are useless. The forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future. – Warren Buffett

Negeer alle voorspellingen en focus je alleen op de lange termijn. Dat is het advies van Warren Buffett.

Dat klinkt makkelijk, maar is in de praktijk nog best lastig. Het lijkt altijd alsof deze experts meer weten dan jij en ik. Vooral wanneer een gerenommeerde bank als Goldman met zulke uitspraken komt is het verleidelijk om te denken dat ze iets weten wat de rest niet weet. Toch blijkt keer op keer weer dat beurzen zich niet laten voorspellen.

Ondanks alle negatieve vooruitzichten is de S&P500 het afgelopen jaar in euro’s met 31% gestegen. Kaboem! Beursjaar 2019 is daarmee 1 van de betere beursjaren uit de geschiedenis.

Iemand die niet heeft geluisterd naar alle negatieve berichten en gewoon door is gegaan met indexbeleggen heeft nu dus 31% meer geld dan een jaar geleden.

Mijn portefeuille heeft het nog net iets beter gedaan. Dit jaar had ik een rendement van maar liefst 38,7%. Voornamelijk JD en Apple droegen bij aan dit succes. Mijn gemiddelde jaarlijkse rendement over de afgelopen 5 jaar komt hiermee op 13,8%. Niet verkeerd, maar wel lager dan mijn doelstelling. Desalniettemin doe ik het wel iets beter dan de S&P500 dat over dezelfde periode een rendement van 11,2% behaalde.

eindstand

Vergelijk beleggingsresultaten van fondsen en beleggers altijd met het rendement van de S&P500. Hebben ze gewoon een gelukkig jaar of doen ze het over een lange periode beter dan de S&P500?

De komende 5 jaar wil ik dit succes herhalen en opnieuw de S&P500 verslaan. Daarom begin ik dit jaar met een nieuwe portefeuille met EUR 100.000,- eigen geld. De aankopen worden gedaan op een aparte beleggingsrekening. Dit maakt het voor mij heel eenvoudig om alle transacties openbaar te maken en elk kwartaal het rendement te berekenen. Wil je meekijken, dan kun je je via deze pagina gratis aanmelden.

Ik heb er in elk geval heel veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴