Portefeuille update

Het is wel weer eens tijd voor een update. Er is genoeg nieuws te melden, want het afgelopen half jaar hebben er een aantal veranderingen plaats gevonden. Zo ben ik overgestapt naar een andere broker en heb ik mijn belangen in PostNL en Binck verkocht. Ook heb ik twee nieuwe bedrijven aan mijn portefeuille toegevoegd. In dit artikel lees je er meer over.

Binck
Op 26 maart stuurde Binck een bericht uit waarin nieuwe tarieven werden aangekondigd. De titel van het bericht was “Binck verlaagt tarieven voor actieve beleggers”. Het bericht legt uit dat Binck drie nieuwe beleggingspakketten introduceert met als uitganspunt hoe meer beleggingsactiviteit, des te gunstiger de tarieven. De nieuwe pakketten werken met een maandelijkse service fee.

Het gevolg is dat een minder actieve belegger zoals ik, met slechts een aantal transacties per jaar, flink duurder uit is. In het nieuwe prijsplan zou ik op jaarbasis een flink bedrag aan service fee kwijt zijn en dan komen de transactiekosten er nog boven op.

Het ontbreken van een service fee was voor mij één van de redenen dat ik destijds voor Binck koos. Ook vind ik het een voordeel dat Binck je aandelen niet standaard uitleent aan andere partijen. De iets hogere transactiekosten waren voor mij altijd acceptabel.

Echter deze prijswijziging heeft mij doen besluiten van broker te switchen. Ik heb gebruik gemaakt van de tijdelijke overstapweken actie van deGiro en gekozen voor een Custody account, waarbij aandelen niet worden uitgeleend. De transactiekosten bij DeGiro zijn ongekend laag en ik betaal geen maandelijkse service kosten. Voor het verwerken van dividend worden bij dit type account wel wat kosten in rekening gebracht. De meeste aandelen die ik momenteel in mijn portefeuille heb betalen geen dividend.

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over DeGiro, maar dat was ik over Binck eigenlijk ook altijd. In een volgend artikel ga ik beide brokers opnieuw met elkaar vergelijken.

Persoonlijk vind ik Bincks nieuwe prijsplan een verkeerde beslissing. Het is een kortzichtig besluit zonder oog te hebben voor de gevolgen op de lange termijn. Ik had liever gezien dat Binck in haar eigen kosten was gaan snijden, want die zijn behoorlijk. Daar valt nog wel wat te winnen. Bijvoorbeeld het besluit van vorig jaar om 5 jaar lang hoofdsponsor te zijn van de grootste wielerronde van Nederland zorgt voor onnodige kosten.

Mijn verwachting is dat meer mensen zijn overstapt naar een partij als DeGiro. Een klant die is overgestapt, komt niet snel terug. Daarnaast verwacht ik dat nieuwe beleggers door de service fee minder snel voor Binck zullen kiezen.

Door het nieuwe prijsplan zie ik de toekomst van Binck minder rooskleurig in. Dat is dan ook de reden dat ik mijn aandelen op 13 april heb verkocht tegen een koers van 5,02 euro. Het totaal aan ontvangen dividend meegerekend, geeft dit een jaarlijks rendement van 14,4%.

PostNL
Dan PostNL. De koers van PostNL was sinds mijn aankoop een wilde rit. Van 3 euro naar 4,5 en weer terug naar 3. Het opvallende is dat alle punten zijn uitgekomen die ik als aankoopreden had opgesomd. Namelijk een positief eigen vermogen en hervatting van het dividend, met een totaal dividend van 23 cent per aandeel over 2017. Toch heeft het aandeel het niet gedaan zoals ik had verwacht. De omzet en winst verwachtingen zijn sinds mijn aankoop flink naar beneden bijgesteld. Een belangrijke reden hiervoor is de opstelling van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM bepaalde vorig jaar zomer dat PostNL andere postbedrijven tegen vaste tarieven toegang moet geven tot zijn sorteer- en bezorgnetwerk. Voor PostNL betekent dit jaarlijks €50 tot €70 miljoen minder aan inkomsten. Met een EBIT (de winst waar nog belasting en rente van af gaat) van zo’n €200 miljoen merkt PostNL dit flink. De resultaten voor de komende jaren zullen hierdoor een stuk lager liggen dan ik in 2016 had ingeschat. De krimpende postmarkt met toenemende concurrentie helpen natuurlijk ook niet mee, maar dit zat al grotendeels in de koers verwerkt toen we het aandeel kochten. Ik heb het aandeel op 11 mei verkocht tegen een koers van €3,20. In totaal heb ik 35 cent dividend ontvangen. Dat maakt het totale rendement 18,3%. Dat klinkt netjes, maar is slechts een jaarlijks rendement van 5,8%. Niet het rendement wat ik destijds voor ogen had.

Dan nu mijn nieuwe posities die ik allebei nog in een apart artikel verder wil toelichten. Het zijn aandelen waar ik niet veel naar hoef om te kijken.

Apple
Mijn eerste nieuwe aankoop deed ik op 20 februari. Ik kocht aandelen Apple tegen een koers van $173,90. Apple is een geweldig bedrijf. Was Apple 10 jaar geleden nog een innovatief hardware bedrijf, tegenwoordig staat Apple voor een compleet eco-systeem met een hele grote groep trouwe gebruikers. Heb je eenmaal apps of muziek gekocht via de App of iTunes Store dan raak je als gebruiker steeds meer verstrikt in dit Apple web. Deze user stickiness is iets wat we als aandeelhouder graag zien. Apple is een ware cash cow. Het opvallende is dat de markt Apple veel meer blijft waarderen als een hardware bedrijf. Apple is met ruim 4% de kleinste positie in mijn portefeuille.

JD.com
Mijn andere aankoop was op 11 mei. Die dag kocht ik aandelen JD.com tegen een koers van $36,96. JD.com is een van China’s grootste internetwinkels. Het is een grote concurrent van het eveneens Chinese Alibaba. Normaal gesproken blijf ik uit de buurt van Chinese aandelen en met name van retailers. De concurrentie in retailland is moordend en de marges zijn laag. Echter mijn interesse in JD.com werd gewekt na het lezen van het boek: “The JD.com Story: An E-commerce Phenomenon”. De man achter JD.com is Richard Liu (Liu Qiangdong). Hij bouwde het bedrijf op vanuit het niets. Richard is zeer veeleisend en heeft een enorme vastberadenheid. Alles draait bij Richard om de klanttevredenheid. Mede hierdoor is JD.com in een hele korte tijd uitgegroeid tot de nummer 2 internet retailer van China.

JD.com is een echt groeiaandeel. Normaal gesproken ben ik geen voorstander van zulke aandelen, maar de huidige risk reward ratio is in mijn ogen heel aantrekkelijk. Er volgt nog een artikel waarin ik alle argumenten en cijfers op een rijtje zet. 10% van mijn portefeuille bestaat momenteel uit aandelen JD.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴