De euro stijgt en mijn portefeuille daalt

Daar waar je aan het begin van het jaar met 100 euro nog 105 dollar kocht, krijg je momenteel voor diezelfde 100 euro maar liefst 120 dollar. Dit betekent dat het goedkoper is geworden om spullen in Amerika te kopen en dat is goed voor de economie en export van Amerika. Bijvoorbeeld een vakantie naar Amerika is op dit moment veel aantrekkelijker dan aan het begin van het jaar. Nou ja, aantrekkelijk… Alleen voor wat betreft de prijzen dan, want met de naderende orkaan Irma zou ik Florida voorlopig even overslaan.

Aan de andere kant is de stijgende euro minder goed voor mijn portefeuille, want veel van mijn aandelen noteren in dollars. Een stijgende euro betekent dat Amerikaanse aandelen in waarde dalen. Zorgde de dalende euro een jaar geleden nog voor extra rendement, dit jaar is het omgekeerd.

Als belegger krijg je hierdoor misschien de neiging om de Amerikaanse aandelen te verkopen, maar is dat verstandig? Er zijn beleggers die proberen de EUR/USD richting te voorspellen om zo het juiste instap moment te bepalen, maar dat is niet mijn tak van sport. Als er iets onvoorspelbaar is dan zijn het valuta schommelingen. Ik brand er mijn vingers niet aan en houd liever een lange termijn blik. Veel gemakkelijker en minder stressvol.

Zolang het rendement in euro’s op de lange termijn maar gelijk is aan die in dollars, dan ben ik tevreden. De vraag is of dit ook zo is. We kunnen hiervoor alleen naar het verleden kijken.

Hieronder zie je een voorbeeld uitgewerkt voor het aandeel Berkshire BRK.B. Je ziet over een periode van ruim 18 jaar zowel de koers in dollars als in euro’s.

Koers Berkshire in USD en EUR

In deze periode schommelde de EUR/USD wisselkoers tussen de 0.84 en de 1.60. Dat is te zien in de grafiek aan de hoeveelheid witte ruimte tussen de blauwe en oranje lijn. Als de blauwe lijn boven de oranje uitkomt, dan ligt de EUR/USD wisselkoers boven de 1, zoals de meeste tijd het geval is. De laatste paar maanden zie je het verschil tussen de blauwe en oranje weer toenemen, wat het gevolg is van de stijgende euro.

De grote vraag is nu, wat is de invloed hiervan op ons lange termijn rendement? Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het rendement in euro’s achter blijft, maar dat valt in werkelijkheid nog wel mee.

Hieronder zie je een tabel met de jaarlijkse Berkshire rendementen in dollars en euro’s over verschillende periodes.

Periode USD EUR
Vanaf 1999 7.35% 7.24%
Afgelopen 15 jaar 8.75% 7.29%
Afgelopen 10 jaar 8.32% 9.81%
Afgelopen 5 jaar 15.18% 16.59%

Het geeft geen garantie voor de toekomst, maar zoals je ziet hebben de valuta schommelingen weinig effect op het rendement in dollars of euro’s en gaan ze behoorlijk gelijk op. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat als de dollar in waarde daalt, de omzet en export toenemen, wat uiteindelijk weer zorgt voor hogere winsten en stijgende koersen. Hierdoor wordt een deel van de dalende dollar opgevangen door hogere koersen. Het omgekeerde geldt ook.

Daarom houd ik mijn Amerikaanse aandelen en maak me geen zorgen voor de lange termijn. Het zijn allemaal goede bedrijven die wereldwijd winst maken, waardoor ze uiteindelijk weinig last hebben van euro/dollar schommelingen.

Comments

  • By leonard on

   Hoi Peter,
   Bedankt voor je reactie. Helemaal mee eens. Dat is ook wat ik doe. Een groot deel van mijn portefeuille beleg ik in Berkshire.
   Toch spaar ik momenteel harder dan dat ik beleg. Echte aantrekkelijke kansen zijn er niet zoveel, maar dat kan zo weer veranderen…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴