Nederlands jongste belegger

Dit keer hoef ik niet lang na te denken over een onderwerp. Terwijl ik dit schrijf zit ik in een kraamsuite te wachten. Als alles goed gaat wordt binnen 24 uur onze baby geboren. De zwangerschap heeft inmiddels bijna 42 weken geduurd. Nog langer afwachten op een bevalling brengt risico’s met zich mee en daarom wordt deze kunstmatig opgewekt. In tegenstelling tot beleggen zijn geduld en wachten in dit geval dus niet de beste aanpak. Waarom dan toch dit stukje?

Een kind grootbrengen geeft op allerlei manieren leuke uitdagingen, waaronder financieel. De afgelopen maanden heb ik nagedacht over hoe we ons kleintje financieel een voorsprong kunnen geven en eerlijk gezegd hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het idee is als volgt.

In Nederland hebben we het geweldige systeem van de kinderbijslag. Voor elk kind onder de 18 jaar betaalt de overheid elk kwartaal aan de ouders een bijdrage. De overheid betaalt dus een klein beetje mee aan de opvoeding van een kind. Hoe mooi is dat!

Wat als we deze kinderbijslag op een verstandige manier zouden beleggen? Om met beleggen een mooi vermogen op te bouwen zijn drie variabelen van belang, namelijk de tijd, het groeipercentage en het startkapitaal. Op deze pagina lees je daar meer over.

Het toekomstige groeipercentage is niet bekend en ook het startkapitaal van ons kleintje is laag, maar tijd is er ruimschoots. Waarom zouden we deze tijd niet maximaal benutten en gelijk al vanaf de geboorte beginnen met beleggen? Als we hiervoor de kinderbijslag gebruiken dan wordt er op termijn een mooi vermogen opgebouwd en dit allemaal betaald door de overheid. Niet verkeerd.

Mijn aanpak is als volgt. Ik open binnenkort zowel een bank/spaarrekening als een beleggersrekening op naam van ons kleine beleggertje. Vervolgens maak ik elk jaar het totaal ontvangen kinderbijslag over naar de beleggersrekening en koop Berkshire Hathaway – BRK.B aandelen. Persoonlijk beleg ik liever in Berkshire Hathaway dan in een indexfonds.

De kinderbijslag wordt dus geschonken aan het kind. Jaarlijks kunnen ouders per kind maximaal €5.320 belastingvrij schenken. Als grootouder mag je dit jaar maximaal €2.129 belastingvrij schenken aan je kleinkind. Sinds kort is het mogelijk digitaal aangifte schenkbelasting te doen via Mijn Belastingdienst.

Het vermogen van minderjarige kinderen valt onder het vermogen van de ouders. Zodoende betalen ouders de vermogensbelasting zolang het kind nog minderjarig is.

Hieronder staat de totale kinderbijslag per jaar per kind. Ik heb de bedragen iets naar boven afgerond.

0 t/m 5 jaar 6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar
€795 € 965 € 1135

Voor Berkshire ga ik uit van 8% rendement per jaar. Als we bovenstaand plan uitvoeren, waar leidt dit dan toe?

Op de 18e verjaardag is de kinderbijslag uitgegroeid tot een bedrag van €36.986, terwijl we in totaal maar €17.370 aan kinderbijslag hebben ontvangen.

We kunnen het zo gek maken als we zelf willen. Naast de kinderbijslag zouden we bij de geboorte ook nog een maximale belastingvrije schenking kunnen doen. Of de kinderbijslag plus daarnaast een jaarlijks schenking van €1.200. In het laatste geval hoeven ouders dan slechts 100 euro per maand eigen geld opzij te zetten.

In onderstaande tabel zie je tot welke bedragen de schenkingen zijn uitgegroeid wanneer het kind een bepaalde leeftijd bereikt. Voor de duidelijkheid, er is alleen tot aan de leeftijd van 18 jaar jaarlijks geschonken. Daarna groeit het kapitaal op eigen kracht met 8% en is er rekening gehouden met de vermogensbelasting.

jong schenken

Op de 18e verjaardag krijgt ons kind zelf de beschikking over het vermogen. Mijn advies zou dan zijn om het kapitaal met rust te laten en door te laten groeien. Moet je kijken hoe het kapitaal toeneemt, zonder dat er een cent schenkbelasting is betaald.

Het is belangrijk om jong te schenken. De tijd kan dan optimaal z’n werk doen en op termijn zorgen voor een flink kapitaal.

De bevalling is inmiddels achter de rug. Alles is gelukkig goed verlopen. Het is een prachtig jongetje geworden!

Comments

 1. By Jan Blanckaert on

  Uitgaan van 8% rendement is niet realistisch. Dat weten pensioenfondsen immers ook . Het is niet omdat in de laatste 20 jaar 8% rendement werd behaald dat dit in de toekomst ook zo zal zijn.

  Beantwoorden

 2. By leo on

  heb een dochter met 2kinderen en een zonder kids.
  u ziet het punt al he.
  schenken doe ik trouwens al v.a. ik denk uw leeftijd zo ongeveer.
  nu na 50 jaar werk, en schenken, zijn ze er inderdaad beter op geworden.
  de kl. kinderen moeten dus maar van hun eigen pa en ma worden bedeeld, omdat de verhoudingen anders scheef lopen/groeien.

  Beantwoorden

 3. By Eduard Verbeek on

  Whishfull thinking, met 8% en zonder inflatie kan ik ook leuke dingen verzinnen.
  Wat mij zou interesseren is het creëren van een stichting of iets dergelijks, waar ik als grootouder geld kan storten dat niet onder de vermogens belasting van de ouders valt.
  Omdat ik meer dan 10 jaar in het buiten land woon en het schenkingsrecht een ruime vrijstelling kent in Frankrijk,zou het mogelijk zijn 2ton in een fonds oid te storten.
  U bent zeker goed bekend met de belasting mogenlijkheden,als u een mogelijkheid weet kunnen we daarna praten over de methode van beleggen.
  Ik hoor graag van u,
  Eduard Verbeek.

  Beantwoorden

 4. By leonard on

  Bedankt voor alle reacties. Altijd leuk!

  1. De long term average van de SP500 ligt rond de 7% after tax. De huidge lage rentes maken dit soort returns lastig te evenaren. Maar over 10 jaar kan de situatie weer heel anders zijn. Mocht de rente de komende 10 jaar zo laag blijven, dan zijn aandelen op dit moment goedkoop.

  2. De ouders betalen de vermogensbelasting, dus het pre tax rendement is gelijk aan het after tax rendement.

  3. Buffett gaf tijdens de laatste annual meeting aan dat hij verwacht dat de intrinsieke waarde van Berkshire de komende 10 jaar met 10% per jaar stijgt (wel bij iets hogere rentes).

  4. Het geld wordt belegd in Berkshire. Buffett behoort tot de beste capital allocators ter wereld. Hij zit momenteel op zo’n $100 miljard cash. Dat is bijna 25% van de market cap. Hij kan dus optimaal profiteren mocht er zich een interessante situatie voordoen.

  5. Ik verwacht dat Berkshire het op lange termijn beter gaat doen dan de markt als geheel. Berkshire bestaat uit allemaal goede bedrijven, weinig overhead enz.

  8% lijkt mij daarom een realistisch gemiddeld rendement voor de lange termijn. Er zullen jaren zijn die lager liggen, maar ook jaren die hoger liggen.

  De strekking van het verhaal was meer om te laten zien wat er mogelijk wordt met een kleine inleg over een lange periode. Of het nu 6% of 8% rendement wordt maakt niet zo heel veel uit. Onze bedoeling is dat we ons kleintje op z’n 18e een mooi startkapitaal willen geven.

  Ik vind het in elk geval de moeite waard om vroeg te schenken en de kinderbijslag hiervoor te gebruiken. Het alternatief, namelijk niets doen vind ik een gemiste kans. En belasting betalen is niet leuk, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Ik zie het meer als een luxe probleem.

  Succes allemaal!

  Beantwoorden

 5. By R de B on

  Dag Leonard, in de eerste plaats gefeliciteerd. En of het nu 8%, minder (of meer, wie weet) wordt, opzij zetten, sparen of beleggen is altijd beter dan niets doen. Dat komt in de praktijk neer op opmaken. Ofwel: een wijs besluit dat ik in het verleden voor mijn kinderen (nu 15 en 16) ook genomen heb. Succes!

  Beantwoorden

 6. By Taco Zuidema on

  Beste Leonard,

  Is het na jarenlange groei wel zo’n goed moment om in te stappen in BRK.B aandelen?
  Kan hij met zn grote vermogen nog de rendementen van weleer halen?

  Zie ook dit artikel waarin word uitgelegd dat zijn grote vermogen soms ook onhandig kan zijn om dezelfde rendementen te blijven behalen. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/11/recorddeal-is-illustratief-voor-probleem-van-warre-1524813-a1198478

  Ik vind het moeilijk om hier mn vingers achter te krijgen. Graag advies.

  Groet, Taco

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Taco,

   Goeie vraag. Rendementen zoals 10-20 jaar geleden gaat Buffett waarschijnlijk niet meer halen.
   Dit komt zoals je aangeeft door de grote en groeiende omvang van het vermogen. Buffett heeft dit zelf ook herhaaldelijk aangegeven.
   Maar je weet het nooit zeker. Buffett zit momenteel op zo’n $100 miljard cash. Stel dat de beurzen flink gaan dalen, dan heeft hij een boel geld om te investeren.

   Buffett verwacht zelf dat Berkshire het de komende jaren beter blijft doen dan de markt als geheel (S&P500).
   Zie de grafiek in deze link

   Je ziet dat Berkshire het de afgelopen 10 jaar beter heeft gedaan dan de S&P500.

   Mocht Buffett geen investeringsmogelijkheden meer zien, dan zal Berkshire overgaan tot uitbetaling van dividend.

   Berkshire is flink gestegen en natuurlijk was vorig jaar een beter moment dan nu, maar het idee van indexbeleggen is dat je niet probeert de markt te timen.
   Door elk jaar te beleggen, voorkom je dat je alleen op pieken van de markt investeert. Mocht het aandeel flink zakken, dan kun je besluiten iets bij te kopen.
   En mochten we ooit weer een paniek moment krijgen, wat zeker nog een keer gaat gebeuren, dan ook flink bijkopen. Op lange termijn haal je dan een uitstekend rendement.

   groeten,
   Leonard

   Beantwoorden

 7. By Olivier on

  Hoi Beursbink.

  Zou je mij kunnen vertellen waar jij voor je kind(eren) een beleggingsrekening hebt geopend?

  Ik ben zelf ook een waarde belegger, buffetaanhanger, en wil dit ook voor mijn drie kinderen gaan doen. Ik wil elk jaar belastingvrij schenken en per kind aandelen aankopen op hun eigen beleggingsrekening zodat ze als ze 18 zijn een mooi kapitaal hebben opgebouwd en ook de benodigde ervaring hebben opgedaan op een portefeuille uit te bouwen.

  Ben benieuwd of je me hierbij kan helpen.

  Alvast dank voor je mogelijke reactie.

  Groeten,

  Olivier

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Olivier,
   Goed plan! Ik doe exact hetzelfde voor mijn 3 kinderen.

   Bijna nergens is het mogelijk om een beleggingsrekening voor minderjarigen te openen.
   Maar het is mij gelukt bij binck.nl. Binck is inmiddels overgenomen door Saxo bank.
   Ik betaal daar helaas wel een jaarlijkse service fee per rekening en dit gaat ten koste van het rendement.

   Als je een betrouwbare broker tegenkomt zonder service fee dan hoor ik het graag.

   Beantwoorden

   • By Olivier on

    Thanks voor je snelle antwoord!

    Ik zal eens kijken of het mij ook lukt bij Saxo, en anders op zoek gaan naar andere opties. Mocht ik iets nieuws tegen komen dan zal ik het je laten weten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴