Paniek!

De 11-jarige bull market is tot een halt geroepen. Het is al weer even geleden dat we zoveel spektakel zagen op de beurs. Beurzen gaan wereldwijd hard onderuit en het einde lijkt nog lang niet in zicht. De hoofdreden is vooral de angst voor het coronavirus, of liever gezegd de angst voor de economische gevolgen van het virus. Winkels en kroegen sluiten, scholen gaan dicht en Nederland werkt zoveel mogelijk thuis. En niet alleen Nederland, heel Europa lijkt langzaamaan op slot te gaan. Ook in de VS beginnen mensen zich zorgen te maken. Hoeveel erger gaat het nog worden?

Helaas is er niemand die het antwoord weet, maar kalm blijven is altijd het beste op zulke momenten. Hoe vervelend de huidige situatie ook is, uiteindelijk zal de paniek afnemen en de rust terugkeren.

Dit soort dalingen zijn zeldzaam, maar echt geen uitzondering. Achteraf gezien blijken het telkens geweldige koopmomenten. Natuurlijk is het niet leuk om je aandelen onder water te zien, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Niemand heeft de gave om aandelen op precies het allerlaagste moment te kopen.

Zelfs een heel stabiel en solide aandeel als Berkshire Hathaway heeft in de afgelopen decennia meerdere keren dalingen van 50% gezien. Als markten in paniek zijn, dan is het verstand ver te zoeken en regeert de emotie. Aandelen gaan blindelings in de verkoop. Momenteel zitten we in zo’n periode.

Dit is wat Charlie Munger zegt over de periodes waarin het Berkshire Hathaway aandeel met 50% in prijs daalde.

If you’re not willing to react with equanimity to a market price decline of 50% two or three times a century you’re not fit to be a common shareholder, and you deserve the mediocre result.

If I had sold these shares during any of those declines, my net worth would be a fraction of what it is today.

Achteraf makkelijk gezegd. En bij de eerste 10-20% daling lukt dat de meeste mensen nog wel, maar als je portefeuille 50% of zelfs 60% in de min staat, dan is het voor velen niet makkelijk om nog positief te blijven. De verleiding wordt groot om ook naar die nooduitgang te rennen.

Maar bedenk, angst is een slechte raadgever. Er komen echt weer betere tijden. Als je aandelen bezit van aantrekkelijk gewaardeerde en goede bedrijven, dan hoef je je geen zorgen te maken. De geschiedenis leert ons dit keer op keer.

Toch is het goed om dit soort periodes mee te maken, want juist nu leer je veel als belegger. De afgelopen jaren leek het wel alsof elk aandeel in goud veranderde. Ongeacht welk aandeel er werd gekocht, de koers steeg toch wel. Leuk maar je leert er uiteindelijk niet veel van.

Voor mij is dit de 3e keer dat ik zo’n paniek periode meemaak. Ik ben sinds mijn pubertijd opgegroeid met Warren Buffett en ben door het vele lezen over en luisteren naar hem in al die jaren flink gehersenspoeld. Van de huidige daling heb ik nog geen moment wakker gelegen. Natuurlijk hoop ik dat het coronavirus niet veel slachtoffers zal maken en we het virus snel onder de knie krijgen, maar over de economische gevolgen maak ik me geen enkele zorgen. Hier komen we echt wel weer overheen. Het is niet het einde van de wereld. Misschien dat we een aantal kwartalen wat mindere cijfers hebben, but who cares. De korte termijn is niet belangrijk.

Hieronder zie je de Dow Jones sinds 1980. In die 40 jaar is er veel gebeurd. Oorlogen, aanslagen, de kredietcrisis en noem maar op. Achteraf gezien was elke daling een slecht verkoopmoment. De grote crash van ’87 is nauwelijks zichtbaar en over 20 jaar zal de crash van 2008 ook slechts een rimpeling zijn.

dow-40-years

Toch zou ik niet graag in de schoenen staan van beleggers die met geleend geld beleggen. Die krijgen momenteel margin-call op margin-call, wat de daling nog eens extra versterkt.

Ook zou ik zweten als ik aandeelhouder zou zijn van bedrijven met hoge rentelasten die groei voornamelijk via schuld financieren. Of bedrijven met hoge koersen en in verhouding weinig winst. Koersen van dat soort bedrijven kunnen echt ongelofelijk hard instorten als eenmaal het besef komt dat bomen niet tot in de hemel groeien.

De bedrijven waarin ik heb geïnvesteerd zouden daarentegen op termijn bovengemiddelde rendementen moeten opleveren. Alle bedrijven zijn aantrekkelijk gewaardeerd, hebben nauwelijks schulden en maken mooie winsten die ze linksom of rechtsom teruggeven aan de aandeelhouders. Een aantal kopen eigen aandelen in. De huidige lage koersen zijn juist een zegen, omdat mijn belang door die inkopen extra toeneemt. Daarnaast krijg ik veel dividend uitgekeerd dat ik bij de huidige koersen geweldig kan herinvesteren.

Hierdoor zal mijn vermogen over 3 tot 5 jaar groter zijn dan wanneer deze daling niet zou zijn gebeurd.

Keep the faith and hang in there buddy!

Comments

 1. By Mark on

  Over ~10 jaar heb je een mooi naslagwerk om op terug te kijken, bijzondere tijden zijnhet! Misschien dat we dan weer in een recessie zitten na 10 goede jaren.

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Mark,
   Bedankt voor je bericht. Ja het zijn inderdaad bijzondere en boeiende tijden. Succes met beleggen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴