4 filters voor het selecteren van aandelen

Tegenwoordig kun je doormiddel van slechts een paar muisklikken wereldwijd aandeelhouder worden in duizenden bedrijven. Voor veel beleggers werkt dit voordeel echter in hun nadeel. Het gemak waarmee er wordt gekocht en verkocht vergroot namelijk de kans op impulsieve en risicovolle beleggingen.

Warren Buffett en Charlie Munger investeren alleen in bedrijven die voldoen aan vier simpele filters. Door deze selectiefilters toe te passen valt het overgrote deel van alle ondernemingen af. Dit is niet erg, want het aantal ondernemingen dat door de filters komt zal nog steeds aanzienlijk zijn en meer dan genoeg mogelijkheden bieden. Het voordeel van deze filters is dat het jouw kansen op succesvol beleggen dusdanig vergroot.

Filter 1 – Investeer alleen in dingen die je begrijpt

Er zijn duizenden ondernemingen waarin je kunt investeren. Sommigen verkopen snoep, terwijl anderen geavanceerde technologie verkopen. Een succesvolle belegger erkent dat hij niet alle bedrijfsmodellen even goed begrijpt en velen te ingewikkeld zijn. Ga op zoek naar makkelijk te begrijpen bedrijven met stabiele en voorspelbare bedrijfsresultaten. Investeer alleen in een onderneming waarvan je begrijpt waar het zich mee bezig houdt. Dit kunnen ondernemingen zijn met een simpele franchise formule of een eenvoudig te begrijpen product. Investeren in iets waar je zelf geen verstand van hebt is speculatie.

Filter 2 – Duurzaam competitief voordeel

Selecteer alleen ondernemingen waarvan de lange termijn vooruitzichten gunstig zijn en waarbij sprake is van een duurzaam competitief voordeel ten opzichte van de concurrenten. Dit zijn ondernemingen die jaar na jaar in staat zijn met weinig middelen veel winst te maken, oftewel een hoog return on equity (ROE). Om dit te kunnen doen moet er sprake zijn van een uniek voordeel ten opzichte van de concurrenten. Bijvoorbeeld een uniek product waarvoor mensen bereid zijn extra te betalen. Het kan ook voorkomen dat het product niet uniek is, maar de manier waarop het bedrijf wordt gerund. Bedrijven met de laagste inkoop en operationele kosten hebben ook een sterk voordeel doordat ze hun concurrenten uit de markt prijzen. Hier worden hoge marges ingeruild voor veel hogere volumes. Het belangrijkste is dat het voor concurrenten lastig moet zijn deze voordelen te kopiëren. Warren Buffett vergelijkt zo’n bedrijf ook wel met een kasteel. Dit kasteel heeft een flinke gracht (moat) die het beschermt tegen aanvallers, oftewel concurrenten. Het is goed te beseffen dat het niet gaat om de hoeveelheid winst of winstgroei, maar om de winstgevendheid van de onderneming. In mijn gratis boek lees je hier alles over.

Filter 3 – Kundig en betrouwbaar management

Een goed management moet de mentaliteit hebben van een aandeelhouder en er alles aan doen de winstgevendheid van de onderneming (ROE) te laten toenemen of op peil te houden. Kijk daarom goed naar hoe het management van de onderneming om gaat met het geïnvesteerde vermogen en ingehouden winsten. Slechte bestedingen van ingehouden winsten leiden tot lagere winstgevendheid en kapitaalvernietiging. Het management verdient alle lof wanneer het er niet alleen in slaagt een hoog rendement op eigen vermogen te halen, maar ook de ingehouden winsten opnieuw zodanig weet te herinvesteren dat hierop eveneens een hoog rendement wordt behaald. De beste beleggingsresultaten worden bereikt door te beleggen in ondernemingen waar het management het vermogen van de aandeelhouders het beste beheert.

Filter 4 – Koop met een flinke margin of safety

Voor beleggers die geen idee hebben van de waarde van een onderneming en toch aandelen kopen is de beurs niet meer dan een casino. Alleen door de onderliggende waarde van een aandeel te bepalen kun je afleiden of de huidige prijs het een koopje maakt. Hoe groter de onderwaardering van het aandeel, des te groter de margin of safety. En hoe groter de margin of safety des te veiliger de investering. Het bepalen van de waarde van een aandeel blijft een schatting. Om te zorgen dat je een margin of safety hebt, koop je het aandeel pas als de koers een flink stuk onder de door jouw geschatte waarde noteert. Hierdoor koop je het aandeel met een fikse korting. De margin of safety zal je rendement een extra boost geven indien jouw schatting juist blijkt te zijn geweest. En misschien nog wel belangrijker, het zal je verlies beperken wanneer jij de waarde te hoog had ingeschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴