Stop met gespreid beleggen

De argumenten voor gespreid beleggen klinken logisch, maar zijn dit in werkelijkheid niet. In dit artikel leg ik uit waarom geconcentreerd beleggen beter is.

Wie kent ze niet, uitspraken als “Gespreid beleggen vermindert uw risico op verliezen” of “gespreid beleggen is de beste remedie tegen zenuwachtige beurzen”. Kortom gespreid beleggen wordt als de beste aanpak gezien.

Niemand wil natuurlijk zijn vermogen zien verdampen. Vermogensbeheerders en banken maken hier handig gebruik van door producten aan te bieden met uitgebalanceerde en gespreide beleggingen zonder onverantwoorde risico’s. Dit klinkt als de heilige graal van beleggen, maar in werkelijkheid zijn deze producten een wassen neus. De resultaten zijn meestal lager dan gemiddeld, vooral na aftrek van kosten.

Gespreid beleggen

Spreiding oftewel diversificatie, is alleen goed voor know-nothing beleggers die geen verstand hebben van beleggen en tevreden zijn met een gemiddeld resultaat. Want dat is waar een gespreide portefeuille voor zorgt, een gemiddeld resultaat. Wat veel mensen niet beseffen is dat zelfs de know-nothing belegger prima in staat is zelfstandig zijn eigen vermogen gespreid te beleggen zonder tussenkomst van vermogensbeheerders. Dit kan namelijk door te gaan indexbeleggen. Het beste is om een S&P500 indexfonds te nemen van Vanguard, je belegt zo tegen de laagste kosten automatisch heel gespreid in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven die wereldwijd domineren. Hoeveel spreiding wil je nog meer? Hier lees je hoe indexbeleggen in zijn werk gaat.

Geconcentreerd beleggen

Naast de know-nothing beleggers zijn er ook de know-something beleggers. Dit zijn beleggers die bereid zijn jaarverslagen te analyseren en in staat zijn de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen. Voor deze groep is spreiding eerder een vloek dan een zegen. Lees maar wat Warren Buffett hierover zegt:

If you are a know-something investor, able to understand business economics and to find five to ten sensibly-priced companies that possess important long-term competitive advantages, conventional diversification makes no sense for you.

Geconcentreerd beleggen betekent niet al je eieren in hetzelfde mandje leggen, maar betekent het vinden van 5 tot 10 gouden eieren. Oftewel, zorgvuldig je beleggingen concentreren in een aantal goede bedrijven met de beste risk/reward ratio. Door geconcentreerd te investeren in slechts 5 tot 10 van de allerbeste bedrijven op het moment dat de prijs aantrekkelijk is, voorkom je dat je belegt in overgewaardeerde en matige bedrijven. Met gespreid beleggen daarentegen vergroot je juist de kans dat je belegt in iets waarvan je niet genoeg vanaf weet. Het is namelijk onmogelijk om 30 tot 50 verschillende bedrijven intensief te volgen, laat staan 100. Beter is het je aandacht te focussen op 5 tot 10 bedrijven. Dat is de manier hoe je bovengemiddelde rendementen behaalt en ook de wijze waarop Warren Buffett zijn miljarden heeft verdiend.

Diversification may preserve wealth, but concentration builds wealth.

Deze aanpak is niet voor iedereen weggelegd en vereist een rationele kijk op je beleggingen. Een kijk waar emoties geen plek verdienen. Je moet de moed en overtuiging hebben minimaal 10% van je vermogen in 1 aandeel te beleggen.

With each investment you make, you should have the courage and conviction to put at least 10% of your net worth in that stock.

Geconcentreerd beleggen is niet een kwestie van je vermogen gelijk verdelen over 10 goede aandelen. Het is de prijs die bepaalt hoe aantrekkelijk het aandeel is. In theorie zou je een groter percentage moeten investeren in aandelen met de hoogste onderwaardering en de beste vooruitzichten. Om dit te kunnen doen moet je de intrinsieke waarde van een aandeel kunnen bepalen. Hoe kun je anders afleiden of de huidige prijs het aandeel een koopje maakt?

Ben jij een zelfstandige belegger die wel de intrinsieke waarde van een bedrijf kan bepalen? Stop dan met gespreid beleggen.

Wil je weten hoe je de beste bedrijven selecteert en hoe een jaarrekening is opgebouwd?Download dan hier mijn gratis boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴