Waarom Warren Buffett Duracell kocht

Duracell wordt overgenomen door Warren Buffett. Is het Buffett opnieuw gelukt een prachtig bedrijf voor een scherpe prijs te bemachtigen?

Vandaag werd bekend dat Warren Buffett overeenstemming heeft bereikt met Procter & Gamble (P&G) over de aankoop van batterijen producent Duracell. Eind oktober maakte P&G al bekend af te willen van Duracell. Duracell heeft een jaarlijkse omzet van 2 miljard dollar en maakte sinds 1996 onderdeel uit van Gilette.  In 2005 werd Gilette overgenomen door P&G en binnenkort wordt Duracell dus onderdeel van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett.

Maar waarom heeft Buffett besloten Duracell over te nemen, terwijl P&G er liever van af wil?

Wat ziet Warren Buffett in deze deal? Over Duracell zegt Warren het volgende:

I have always been impressed by Duracell, as a consumer and as a long-term investor in P&G and Gillette. Duracell is a leading global brand with top quality products, and it will fit well within Berkshire Hathaway.

Echter een toonaangevend wereldmerk met producten van topkwaliteit is niet voldoende. Om het een goede investering te maken moet ook de aankoopprijs aantrekkelijk zijn.

Duracell voor P&G aandelen

Uit het bericht bijkt dat Buffett zijn huidige P&G aandelen ter waarde van 4,7 miljard dollar ruilt voor Duracell. Als onderdeel van de overeenkomst zal P&G 1,8 miljard dollar overmaken naar Duracell om het bedrijf te herkapitaliseren.

In feite “betaalt” Buffett $4,7 miljard en ontvangt het $1.8 miljard dollar. Hiermee komt Duracell op een waarde van 2,9 miljard dollar en ongeveer 7x EBITDA. Zo te zien betaalt Buffett een redelijke prijs voor Duracell. Maar lees verder, het wordt nog beter.

In 1989 kocht Buffett 96 miljoen aandelen Gilette voor 600 miljoen dollar. Toen Gilette in 2005 door P&G werd overgenomen, bood P&G aan elk Gilette aandeel om te ruilen voor 0.975 aandelen P&G. Hiermee kreeg Buffett ongeveer 94 miljoen P&G aandelen in handen. De laatste jaren heeft Buffett al een flink aantal van deze aandelen verkocht. Op dit moment heeft hij nog 52.7 miljoen aandelen P&G over, die hij nu ruilt voor Duracell.

In de VS bestaat een capital gain tax. Dat betekent dat er belasting moet worden betaald over de winst op het moment dat aandelen verkocht worden. De oorspronkelijk 94 miljoen P&G aandelen hebben een aankoopwaarde van $600 miljoen. De 52.7 miljoen aandelen die nog in Buffett’s bezit zijn komen hiermee op een aankoopwaarde van ongeveer $336 miljoen. Dit komt mooi overeen met de $336 miljoen die door Buffett wordt genoemd in zijn shareholder letter.

Als Buffett zijn P&G aandelen verder zou afbouwen door ze te verkopen, dan zou hij hierover een winstbelasting van ongeveer 35% moeten betalen. Dit komt neer op meer dan 1,5 miljard dollar.
Maar omdat de aandelen P&G worden geruild voor Duracell in plaats van verkocht, geldt deze belasting niet. Door deze slimme deal voegt Buffett niet alleen opnieuw een goed bedrijf aan Berkshire Hathaway toe, maar weet hij ook nog eens een enorm belastingvoordeel te halen van ruim 1,5 miljard dollar.

Anders bekeken kan je ook zeggen dat Buffett Duracell koopt voor slechts $1,4 miljard. Met een omzet van 2 miljard dollar lijkt me dat op het eerste gezicht een hele goede deal!

Het wordt in elk geval duidelijk dat Buffett blij is met de kans zich te ontdoen van P&G aandelen nu hij dit kan doen zonder winstbelasting te betalen.

Duracell overgenomen door Buffett Warren Buffett koopt Duracell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴