Wil jij een pensioen van 1 miljoen?

Mijn pensioen wordt zeer waarschijnlijk een heel goed pensioen. In dit artikel wordt duidelijk hoe je zelf ook voor een goed pensioen kan zorgen. Met een extra buffer voor later ben je niet afhankelijk van slechts een onzeker collectief pensioen.

Veel mensen nemen deel aan een collectieve pensioenregeling. Ze merken hier weinig van en alles wordt voor ze gedaan! Dit klinkt lekker makkelijk, want zo heb je er geen omkijken naar. Maar wat als de resultaten uiteindelijk tegen vallen?

Het is goed om ook zelf voor de oude dag te zorgen. Een onafhankelijke reserve voor als de pensioeninkomsten wat mager zijn, of om eerder te stoppen met werken. Een extra potje voor later biedt alleen maar voordelen! Niemand wil geldzorgen en al helemaal niet op de oude dag.

In 2004 ben ik begonnen met het opbouwen van mijn pensioen. Maandelijks zet ik hiervoor een vast bedrag apart dat ik op kansrijke momenten beleg in goede bedrijven.

De grafiek hieronder laat zien hoeveel geld je elke maand opzij moet zetten voor een pensioen van 1 miljoen euro.

mijn pensioen van 1 miljoen Maandelijkse inleg voor een pensioen van 1 miljoen (en 8% jaarlijks rendement)

Iemand die op 20 jarige leeftijd begint hoeft zijn hele werkzame leven slechts 139 euro per maand opzij te zetten. Bij een jaarlijks beleggingsrendement van 8% heeft diegene op 70 jarige leeftijd dan een bedrag van 1 miljoen euro vergaard! Hoe gaaf is dat? En 8% rendement is niet onrealistisch. Het jaarlijkse rendement van alle bedrijven in de S&P500 lag de afgelopen 40 jaar op bijna 8%. Die 8% is het gemiddelde van zowel alle slechte als goede bedrijven.

Wanneer we verstandig beleggen en alleen de goede bedrijven uitkiezen dan halen we een rendement dat boven het gemiddelde ligt. Warren Buffett doet dit namelijk ook. Hij is waarschijnlijk ’s werelds beste belegger en heeft inmiddels een vermogen van meer dan 60 miljard dollar. Zijn jaarlijkse rendement schommelt rond de 20%. Ik beweer niet dat het makkelijk is dit te evenaren, maar je kan zeker een betere belegger worden door zijn methodes te kopiëren. Je weet dan welke bedrijven je beter kan mijden en wat goede bedrijven kenmerkt.

Mijn pensioen

Gelukkig is de dag van mijn pensioen nog ver weg en duurt het nog jaren voordat ik de pensioenleeftijd heb bereikt. Aan de andere kant hebben de beleggingen voor mijn pensioen het de afgelopen 10 jaar heel goed gedaan en lig ik ver voor op schema. Dit is inclusief de beurscrash van 2008/2009. Door goed naar Warren Buffett te luisteren weet je namelijk wat je op zulke momenten moet doen.

Wil jij een betere belegger worden en alles weten over Buffetts filosofie? Lees dan de overige artikelen en download gratis mijn 2-delige boek.

Neem het heft in eigen hand en zorg zelf voor een flink pensioen! Hoe eerder je begint hoe makkelijker dit is. Wacht niet tot later en begin vandaag nog!

Comments

 1. By Robert on

  Het is op de goede weg. Maar toch…
  Ik zoek nog steeds naar mijn pensioenproduct. Het moet er uit zien als een maandelijks dividend betalende etf in een universele betaalkaart (ala creditcard). Maandelijks dividend minus uitgaven plus inkomsten moeten ook maandelijks herbelegd worden. Als ik een keer in de 4 jaar een auto koop moet dat dus ook kunnen. Een maandelijkse bestedings limiet van 50% van de belegde waarde zou acceptabel zijn.
  Ik weet zeker dat dit beter is dan veel van de wettelijke pensioenregelingen die nu via werkgever en andere instanties de norm zijn. (De wetgever zou 2% dividendbetaling als minimum verplichting kunnen stellen voor bedrijven.)
  En, de meesten van ons zouden meer dan een miljoen hebben voor het pensioen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴