Ken jij de regel van 72?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Toch zou deze kennis moeten behoren tot het arsenaal van elke belegger. Ik ga hem hieronder uitleggen en vertellen waarom het handig is dat je deze regel kent.

De regel van 72 hoort bij het fenomeen compounding. Wat compounding is heb je hier al kunnen lezen. Albert Einstein noemde compounding ook wel het achtste wereldwonder.

Waarom beleggen we eigenlijk? Mijn redenen zijn een goed pensioen en financieel onafhankelijk zijn. Dat geeft veel voordelen en vrijheid. Eigenlijk gaat het erom hoe vaak je in je leven je geld weet te verdubbelen. Bij lage rendementen zal het langer duren voordat je geld is verdubbeld dan wanneer het rendement stukken hoger ligt. Als je in staat bent om 5.000 euro 8 keer te verdubbelen dan ben je eigenlijk al klaar, want je hebt dan meer dan 1,2 miljoen euro.

Het gaat in feite dus om het aantal dubbels dat je in je leven weet te scoren. Warren Buffett is een echte verdubbelaar. Hij wist zijn startkapitaal door middel van beleggen vele malen te verdubbelen tot zo’n $65 miljard.

De regel van 72

Met de regel van 72 kun je in paar seconden uitrekenen hoe lang het duurt om je geld te verdubbelen bij een bepaald rendement. Hier volgen een aantal voorbeelden.

Jaarlijks rendement van 15%
Hoe lang duurt het voordat je geld is verdubbeld bij een jaarlijks rendement van 15%?
Het antwoord is 72 / 15 = 4,8 jaar. Bij een jaarlijks rendement van 15% heb je in iets minder dan 5 jaar je geld verdubbeld.

Jaarlijks rendement van 9%
Dan is het antwoord 8 jaar, want 72 / 9 = 8.

Je kan het ook andersom redeneren. Welk rendement heb ik nodig om mijn geld in 12 jaar te verdubbelen? Het antwoord is 72 / 12 = 6%.

Je ziet hoe verbluffend simpel en verrassend nauwkeurig de regel van 72 werkt.

In dit filmpje wordt het nog eens uitgebreid uitgelegd.

Zelf probeer ik goede bedrijven te selecteren waarvan ik verwacht dat ze in 3 jaar tenminste in waarde zijn verdubbeld. Bepalen waar een aandeel over 3 jaar staat is namelijk makkelijker dan bepalen waar het aandeel volgende maand of aan het einde van het jaar staat. Voordat je de regel van 72 kende zou je bij deze strategie misschien een laag jaarlijks rendement verwachten. Maar je weet nu dat 72 / 3 = 24. Het rendement is dan nog steeds 24% per jaar. Niet slecht, maar je moet alleen wel wat geduld hebben.

Comments

  1. By Mark on

    Nooit zo over nagedacht, maar erg interessant. 72 is natuurlijk niet exact 72 maar een curve die 72 goed benadered (kijkend naar een periode van ~4-14 jaar).
    Mooie stukjes, hou het goede werk vol!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴