Hoe profiteer je van speciale gelegenheden?

Bij speciale gelegenheden zou je denken aan een 40 jarig huwelijk of het krijgen van een koninklijke onderscheiding. Maar in dit geval wordt er iets anders mee bedoeld, namelijk speciale investeringsgelegenheden. In dit artikel leg ik uit wat hiermee bedoeld wordt en ik geef een voorbeeld van zo’n investering waar je op dit moment van kunt profiteren.

De aandelen die ik koop vallen meestal in één van de volgende 3 categorieën:

 1. Uitzonderlijk goede bedrijven met een hoge winstgevendheid, weinig schulden en genoeg kansen om winsten te herinvesteren tegen dezelfde hoge winstgevendheid. Deze compounders zijn de kroonjuwelen van mijn portefeuille.
 2. Degelijke en goed geleide bedrijven die tijdelijk ondergewaardeerd zijn.
 3. Speciale gelegenheden

Bedrijven in de eerste categorie zijn niet moeilijk te vinden, maar ze kopen op de juiste prijs is waar de grote uitdaging ligt. Zulke kansen zijn zeldzaam en daarom zoek ik daarnaast ook naar bedrijven die vallen in de tweede categorie.

In de derde categorie, Speciale gelegenheden, vallen allerlei investeringskansen waarbij men op korte termijn probeert te profiteren van een (tijdelijk) afwijkende prijs van het onderliggende aandeel. Een voorbeeld hiervan is het hele traject van een overname. Op het moment dat een overnamebod wordt aangekondigd, “corrigeert” de aandelenkoers heel snel tot net iets onder de prijs van het overname bod. Dit prijsverschil is wat “special situations” beleggers aantrekt. Gaat de overname door dan kunnen ze het verschil in hun zak steken. Deze categorie is zeer competitief en speculatief. De rendementen die je kunt maken zijn vaak zeer laag ten opzichte van het risico dat je loopt. Stel dat de overname om wat voor reden dan ook niet door gaat, dan ben je de klos, want de koers zal op dat moment zakken als een baksteen. Van zulke speciale gelegenheden hou ik me het liefst verre van, want dit is geen strategie voor beleggers die serieus vermogen op willen bouwen.

Desalniettemin zijn er situaties die ook vallen in de speciale gelegenheden groep, maar heel anders van karakter zijn en waarvan de risk-reward ratio veel aantrekkelijker is. Dit zijn zogenaamde tender offers. Bij een tender offer koopt het bedrijf een vaste hoeveelheid aandelen terug van beleggers tegen een bepaalde prijs. De prijs ligt net iets hoger dan de koers, anders zou geen enkele belegger mee doen aan de tender offer. Het addertje onder het gras is natuurlijk dat tender offers heel populair zijn en er meestal sprake is van overaanmelding. Als er meer aandelen worden aangemeld dan het bedrijf wil inkopen, wordt er naar ratio ingekocht. Voor een belegger betekent dit dat slechts een deel van z’n aangeboden aandelen “getendered” worden. Dit soort tender offers zijn vaak niet interessant genoeg. Het wordt wel interessant wanneer er sprake is van een tender offer met een zogenaamde “odd lot priority”. Deze odd lot priority geeft kleine beleggers een voorrangspositie en betekent dat als je 99 aandelen of minder bezit je niet mee doet aan de pro rata verrekening en al je aandelen geaccepteerd worden in de tender offer.

Het bedrijf dat een tender offer met odd lot priority heeft aangekondigd is WebMD Health Corp (WBMD). Dit zijn de details:

– WBMD biedt beleggers aan om 2 miljoen aandelen terug te kopen tegen $55
– De deadline is 14 december 2016 om 12:00 uur Nederlandse tijd
– De aandelenkoers is momenteel $53,32
– Je winst is dan $1,68 per aandeel (oftewel zo’n 3,1% in een week)

Hier is het document met alle details en de aankondiging van de tender offer.

Bij 99 aandelen is je investering $5.278 en je winst zo’n $166. Hier gaan je transactie kosten nog vanaf. Dit is natuurlijk peanuts voor de grotere beleggers, maar voor de kleine belegger kan het net voor dat extra beetje rendement zorgen. De risk-reward ratio is uitstekend en je hoeft er weinig voor te doen.

Deze tender offer is geen vuurwerk, maar dat geldt niet voor allemaal. Sommige zijn heel winstgevend. Het is dus lonend om goed te speuren naar deze tender offers.

Update 23-12: Deze tender offer is inmiddels afgehandeld. Beleggers die hun aandelen hiervoor hadden aangemeld hebben het geld ontvangen.

Als het gaat om de in het begin genoemde drie categorieën, dan probeer ik me vooral te focussen op de eerste en tweede categorie. Kortgezegd komt dit neer op het investeren in goede bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen.

Maar wanneer ik een tender offer tegenkom, dan laat ik deze meestal niet onbenut. Een aantal tender offers per jaar zorgt net voor dat extra beetje rendement. En waarom elk procentje telt kun je hier lezen.

Comments

  • By leonard on

   Hoi Mark,

   Ja dat gaat eenvoudig via Binck en gaat als volgt:

   Je logt in bij Binck.

   Eerst koop je de 99 aandelen via een normale order.

   Nadat je ze hebt gekocht doe je het volgende:

   Klik op “Order” in de groene menu balk.
   In het submenu klik je onderaan op Administratieve opdrachten > Biedingen.

   In het scherm wat je dan ziet selecteer je bij fonds ‘Webmd Health’ en je vult het aantal aandelen in dat je wilt aanbieden.
   Daarna controleer en verstuur je de opdracht.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴