Aandeel BinckBank onder de loep

Door spanningen rondom de Brexit en de Italiaanse banken hebben Europese bankaandelen de afgelopen tijd grote klappen gekregen op de financiële markten. Ook BinckBank wordt hierdoor getroffen. Sinds het begin van dit jaar daalde het aandeel met ruim 40%.

Misschien ken je de beurswijsheid “Never catch a falling knife”. Is BinckBank een falling knife, of is het nu juist een prachtig instapmoment?

BinckBank is een online broker en bank voor beleggers en spaarders. Particuliere klanten, zelfstandige vermogensbeheerders en institutionele beleggers behoren tot de klantengroep van BinckBank. BinckBank maakt onderscheid tussen drie segmenten, namelijk Trading, Investing en Saving. Trading richt zich op de klanten die actief in effecten willen handelen en is het grootste segment van BinckBank. Investing richt zich op meer gespreide vormen van beleggen waarbij de lange termijn vaak leidend is. Binnen het segment Saving biedt BinckBank spaarformules aan.
De Trading transactietarieven zijn scherp en de service is uitstekend. Ook de web interface van het handelsplatform is gebruiksvriendelijk. Daarbij worden aandelen van beleggers niet uitgeleend zoals gebeurt bij kleinere online brokers die agressief op prijs concurreren. Op het gebied van Trading heeft BinckBank marktleiderschap in Nederland en België. Sinds 2008 is Alex Vermogensbeheer onderdeel van BinckBank N.V. Naast Nederland en België is BinckBank ook actief in Italië en Frankrijk.

Het verdienmodel van BinckBank kan worden opgedeeld in twee onderdelen. Het rentebedrijf en het provisiebedrijf.

Rentebedrijf (netto rente inkomsten)
Binckbank heeft een permanent liquiditeitsoverschot. Dit overschot ontstaat doordat veel klanten niet 100% belegd zijn en er daardoor cash op de beleggings- en spaarrekeningen blijft staan. Het totaal van dit liquiditeitssaldo is op de balans terug te vinden onder de post “funds entrusted” oftewel, “toevertrouwde middelen”. Eind 2015 ging het om een bedrag van maar liefst €2,6 miljard. Een deel hiervan houdt BinckBank aan in liquide middelen ten behoeve van de operationele financiering, zodat er genoeg geld is wanneer klanten een order willen plaatsen. Een ander deel wordt gebruikt voor de financiering van effectenkredieten aan klanten. Met andere woorden klanten lenen geld waarvoor BinckBank een rentevergoeding krijgt. Het overgrote deel wordt belegd in de beleggingsportefeuille. Deze drie componenten genereren samen de rente inkomsten.
In 2015 ging het om een bedrag van €25,7 miljoen. Het is goed om hier even bij stil te staan. BinckBank heeft toegang tot een grote som gratis geld, doordat klanten cash op de rekening hebben staan. Hierdoor kan het relatief eenvoudig geld verdienen zonder zelf een euro eigen kapitaal te hebben geïnvesteerd. Geen verkeerd verdienmodel lijkt me.

Provisiebedrijf (netto provisie inkomsten)
Wanneer je een order plaats dan betaal je hierover transactiekosten. De opbrengsten uit transacties vallen onder deze provisietak, maar ook de vermogensbeheer vergoedingen. De provisie inkomsten worden bepaald door het aantal transacties per klant en de opbrengst per transactie. In 2015 waren de netto provisie inkomsten €131,46 miljoen.

Verreweg de grootste bron van inkomsten komt uit de provisietak, zoals ook in het plaatje hieronder zichtbaar wordt. Daarnaast zie je de inkomsten opgedeeld per land. Ruim driekwart van de inkomsten komt uit Nederland.

Inkomsten BinckBank

Om de huidige resultaten te vergelijken met voorgaande jaren heb ik de cijfers samengevat in een overzicht. Je kunt deze hier downloaden en bekijken.

Het valt op dat de netto rente inkomsten een dalende trend vertonen. Dit wordt veroorzaakt door de lage rentestanden op de geld- en kapitaalmarkten als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank.

De provisie inkomsten blijven min of meer gelijk. Dit geeft echter een vertekend beeld, doordat het aantal transacties per rekening is gedaald. In feite is BinckBank hierdoor de laatste jaren minder winstgevend geworden.

BinckBank Transacties

De 2008-2010 jaren waren topjaren. Wanneer het sentiment en de volatiliteit op de beurs stijgen, wordt er meer gehandeld. De laatste jaren waren rustige beursjaren wat terug te zien is in het lagere aantal transacties per rekening. In 2015 waren de markten iets volatieler.

BinckBank is op zoek naar een meer gebalanceerde inkomstenstroom. Daarom is ze gestart met een nieuwe groeistrategie, ‘The New Binck’. De komende jaren komen er nieuwe diensten en producten op de markt binnen de segmenten Trading, Investing en Saving. Centraal hierin staat dat BinckBank haar klanten navigeert naar de diensten en producten die het best voor hen geschikt zijn.

De resultaten van het eerste kwartaal 2016 waren een stuk lager dan die van KW1 2015. Beleggers namen een afwachtende houding aan, wat resulteerde in lagere provisie inkomsten. De totale inkomsten uit operationele activiteiten lag 24% lager en de gerapporteerde netto winst per aandeel was bijna 80% lager. Geen cijfers om vrolijk van te worden. Dit in combinatie met de spanningen rondom de banken heeft ervoor gezorgd dat het aandeel flink is afgestraft.

Als we kijken naar het aantal rekeningen dan zien we hier nog steeds een stijgende trend. Klanten blijven ondanks toenemende concurrentie loyaal aan BinckBank. Het geadministreerd vermogen nam de afgelopen jaren toe, maar in 2015 heeft BinckBank te kampen gehad met een forse uitstroom bij Alex Vermogensbeheer.

Verder heeft BinckBank een kapitaal ratio van 40,2%, wat ver boven het door de toezichthouder gestelde minimum ligt van 15%. Dit betekent dat het in een gezonde financiële positie verkeerd en tot de best gekapitaliseerde banken in Europa behoort.

Tot zover de achtergrond informatie.

Sinds korte tijd heb ik aandelen BinckBank en begin deze week heb ik mijn positie uitgebreid toen het aandeel €4,09 noteerde. Hierbij mijn onderbouwing.

BinckBank had eind 2015 grofweg 70,25 miljoen uitstaande aandelen. Op 19 februari 2016 werd er gestart met een aandelen inkoopprogramma. In de periode tot juli 2017 zal BinckBank tot een bedrag van €25 miljoen eigen aandelen inkopen. Waarom dit gunstig is kun je hier lezen. Tot nu toe heeft BinckBank 3.548.745 aandelen ingekocht voor een bedrag van €19,47 miljoen. Er is dus nog zo’n €5,53 miljoen over. Als we uitgaan van een aandelenkoers van €4,5 dan kunnen er nog zo’n 1,23 miljoen aandelen worden ingekocht. Hiermee zou het totaal uitstaande aandelen uitkomen op zo’n 65,5 miljoen. Het eigen vermogen komt hiermee op €6,68 per aandeel, terwijl de koers momenteel €4,32 noteert.

In 2015 was de gerapporteerde winst €29,62 miljoen. Maar wie het jaarverslag goed bekijkt ziet een aantal fiscale afschrijvingen, waardoor de gerapporteerde winst lager uitkomt. Deze afschrijvingen hebben te maken met de overname van Alex en de goodwill en overige immateriële activa die daarbij zijn opgenomen. In 2017 zullen deze immateriële activa geheel zijn afgeschreven en zal de correctie niet meer plaatsvinden. Na 2017 zal de gerapporteerde winst een stuk hoger zijn. Ik neem dus de gecorrigeerde winst als uitgangspunt. Met een gecorrigeerde winst van €55,54 miljoen komt de earnings yield op 18,8%. Met een pay-out ratio van 50% komt de dividend yield op 9,4%. Zelfs als de winst in 2016 halveert (€28 miljoen), betekent dit bij de huidige koers van€4,32 nog steeds een dividend yield van 4,9%. Vergelijk dat eens met de rente op je spaarrekening.

Daarbij zijn de huidige cijfers gebaseerd op kalme beursjaren met relatief lage volatiliteit en lage rentes. Mochten de rentes gaan stijgen, wat op termijn een keer moet gebeuren, dan is dit goed nieuws voor BinckBank. Ook volatiele beurzen zijn goed voor BinckBank, omdat er dan meer gehandeld wordt. Indien we terug gaan naar het aantal transacties per rekening zoals in 2008-2009, dan schiet de winst per aandeel als een raket de lucht in. Je zou een investering in het aandeel BinckBank ook kunnen zien als een verzekering tegen paniek op de beurzen.

Stel dat de beurs de komende jaren rustig door kabbelt, dan nog ontvangen we in de tussentijd een aantrekkelijk dividend van bijna 5%.

Disclaimer: Ik heb zelf aandelen Binck.

Comments

 1. By Alka Shah on

  Beste Leonard,

  Goede analyse van BinckBank. De prijs stijgt al. Maar ook nieuwe concurrenten zoals E*Trade en Zecco willen de Nederlandse markt betreden. Die zullen bepaalde klanten wegnemen. Bovendien heeft Binck nu vaste kosten geïntroduceerd van 0,15%. Dat maakt een basis beleggingsrekening duurder als je op de lange termijn wil beleggen. Ik overweeg serieus om via E*trade aandelen en fondsen op de VS markt te kopen en wellicht Plus 500 voor toegang tot Nederlandse en Europese effecten. Wat vind jij hiervan?

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Alka,
   Een kleine opmerking over je reactie. Het Binck Basic account voor aandelen is nog steeds gratis. Binck rekent alleen een service fee van 0,15% voor beleggingsfondsen en ETF’s.

   Ik splits het antwoord even op in het aandeel Binck en Binck als broker.

   Het aandeel Binck:
   Op dit moment is Binck nog steeds marktleider in NL. Nieuwe partijen zullen eerst heel veel geld moeten besteden aan marketing en kunnen alleen op basis van prijs concurreren. Ik verwacht dat een eventuele uitstroom niet zo’n vaart zal lopen. Mensen switchen niet snel van bank of broker. Je ziet namelijk dat het aantal accounts nog steeds toeneemt ondanks de concurrentie van prijsstunters als DeGiro.

   Binck als Broker
   Binck behoort tot de best gekapitaliseerde banken in Europa. Binck leent ook geen effecten van klanten uit, zoals sommige goedkopere brokers doen. Ik beleg mijn pensioen, dus ik wil een veilige en betrouwbare broker. Binck valt onder toezicht van de AFM en Nederlandse wet. Hierdoor zijn de effecten van klanten afgescheiden van het eigen vermogen van Binck. Mocht Binck ooit failliet gaan, dan zullen de beleggingen van de klanten buiten het faillissement vallen. Bij buitenlandse partijen is dit minder zeker.

   Je noemt Plus500. Dit is een in Cyprus geregistreerd bedrijf en valt dus onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission. Het is maar de vraag hoe en of jij je aandelen terugkrijgt, mocht er iets mis gaan.

   Kijk je enkel naar prijs dan zijn er goedkopere alternatieven dan Binck, maar veiligheid en betrouwbaarheid vind ik persoonlijk veel belangrijker.

   Binck is ook niet duur en omdat ik slechts een paar transacties per jaar verricht, weegt het argument om te kiezen voor de allergoedkoopste broker minder zwaar.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴