Wanneer is een aandeel goedkoop?

Het klinkt simpel, buy low, sell high. Elke belegger wil het liefst zo goedkoop mogelijk aandelen kopen. Maar wanneer is een aandeel goedkoop? Enkel de prijs van een aandeel vertelt niet of een aandeel duur of goedkoop is. In dit artikel laat ik zien dat prijs en waarde flink uiteen kunnen liggen.
Het rendement van een investering is afhankelijk van de prijs die je betaalt in verhouding tot de onderliggende waarde. Wat betaal je ervoor en wat krijg je daarvoor terug, dat is waar het om gaat.

Stel ik heb een biljet van 100 euro. Als ik je aanbied om dit biljet voor 50 euro te kopen, zul je waarschijnlijk even denken dat ik gek ben geworden, maar vervolgens de deal gelijk accepteren. Je weet namelijk meteen dat dit een koopje is. Aan de andere kant is niemand zo gek om 150 euro voor een 100 euro biljet te betalen. Toch gebeuren beide scenario’s regelmatig in de aandelenwereld. Ja dat lees je goed, aandelenbeurzen zijn een plek waar je 1000 euro aan waarde voor 500 euro kan kopen.

Price is what you pay, value is what you get. – Warren Buffett

Kijk maar eens naar de 52 week high & lows van aandelen. Je kan elk willekeurig aandeel nemen, neem bijvoorbeeld IBM. In de afgelopen 52 weken lag de hoogste koers op $176,30 en het dieptepunt op $116,90. We nemen er nog een paar:

McDonald’s: $87,50 – $125,00

Hugo Boss: €49,97 – €120,01

Het maakt niet uit welk bedrijf uit welk land of industrie je ook kiest. Het resultaat is altijd hetzelfde. Prijzen van aandelen gaan flink op en neer. Nemen we een langere periode, dan zijn de schommelingen nog groter. Hoe kan dit? Neem bijvoorbeeld PostNL, dat dagelijks vele brieven en pakketjes bezorgt. De prijs van PostNL schommelde de afgelopen 52 weken tussen de €1,26 miljard en €2,15 miljard, oftewel €2,86 en €4,87 per aandeel. Kan PostNL de ene dag €2,15 miljard waard zijn en een paar maanden later €1,26 miljard, terwijl het business model in die periode niet of nauwelijks is veranderd? Het aantal bezorgde brieven en pakketjes is niet drastisch gedaald of gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Het klinkt dan toch ook volstrekt onlogisch dat de waarde van bedrijven ieder jaar net zo hard heen en weer slingert als de prijs?

Waarom schommelen aandelenkoersen zo hard?

Waarom schommelt de prijs zo hard, terwijl de waarde van het bedrijf niet of nauwelijks verandert? PostNL heeft in totaal zo’n 441 miljoen aandelen in omloop. Hiervan worden er dagelijks gemiddeld zo’n 2 miljoen verhandeld. Dit betekent dat op een gemiddelde dag slechts 0,45% van alle uitstaande aandelen van eigenaar wisselt. Dit kleine groepje beleggers bepaalt die dag via een aantal transacties automatisch de totale beurswaarde van PostNL.

Is dat de reden waarom prijzen zo hard op en neer gaan? Heeft dit te maken met de stemming van dat kleine groepje beleggers? Verliezen beleggers regelmatig hun verstand? Is het lastig de werkelijke waarde te bepalen? Of ligt de oorzaak eerder in de hoek van computeralgoritmen die automatisch handelen op trends en momentum? De waarheid is dat we het antwoord niet precies weten en hoeven te weten. Oftewel, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

My game is simply to buy something worth a dollar for 50 cents. Then if they go crazy in the right direction it helps me and if they go crazy in the other direction I just buy more. My job is to take advantage of craziness. – Warren Buffett

Als je eenmaal beseft dat prijs en waarde flink uiteen kunnen liggen, dan is de volgende stap er voor te zorgen dat je hiervan gaat profiteren. Beleggen volgens de Value Investing strategie zal je hierbij helpen. Er zijn meerdere manieren om deze strategie toe te passen, maar elke strategie is gericht op het hebben van een margin of safety. Wil je hier meer over weten, download dan gratis dit boekje.

Benjamin Graham staat aan de basis van Value Investing en Warren Buffett is zijn bekendste “leerling”.

The basic ideas of investing are to look at stocks as businesses, use market fluctuations to your advantage, and seek a margin of safety. That’s what Ben Graham taught us. A hundred years from now they will still be the cornerstone of investing. – Warren Buffett

Tegenwoordig heeft Warren Buffett vanwege zijn enorme vermogen een buy & hold strategy. Maar wij kleine beleggers kunnen profiteren van elke kans die zich voordoet. Dit is wat Warren Buffett ook deed in zijn jonge jaren. Hij kocht aandelen als de prijs erg laag was en verkocht ze vervolgens wanneer de koers steeg richting de werkelijke waarde. Op lange termijn volgt de prijs namelijk altijd de werkelijke waarde.

Een aandeel op het laagste punt kopen lukt je bijna nooit. In tegendeel, meestal zakt de koers zelfs verder nadat je hebt gekocht. Als een aandeel eenmaal uit de gratie is dan is de trend omlaag en duurt het vaak een tijd voordat deze keert. Over het algemeen zijn er 2 of 3 jaren nodig voordat de koers zich hersteld heeft tot de werkelijke waarde. Dit hoort erbij en hier moet je mee leren omgaan.

Zelfstandig beleggen is voor de meeste mensen niet aan te raden. Het grootste deel van de mensen doet er beter aan te kiezen voor een indexfonds. Klik hier om daar meer over te lezen.

Een volgende keer laat ik zien hoe je de juiste aandelen kunt selecteren en wanneer het een goed moment is om te kopen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴