Netflix, ik blijf er vanaf

Succesvol beleggen begint bij het selecteren van ondergewaardeerde aandelen. Dit artikel legt uit waarom het voor beleggers beter is aandelen Netflix te mijden. Netflix is namelijk een klassiek voorbeeld van een veel te duur aandeel.

Het Amerikaanse Netflix is een online streaming dienst voor het bekijken van films, series enz. Het aanbod wordt wekelijks uitgebreid. Netflix heeft in een korte tijd een groot aantal landen weten te veroveren. Sinds september 2013 zijn ze ook actief in Nederland. De Belgen kunnen sinds september 2014 gebruik maken van het populaire Netflix.

Netflix heeft sinds haar oprichting een explosieve groei doorgemaakt. Het aantal abonnees is inmiddels 65 miljoen, waarvan 42 miljoen in de VS.

netflix groei abonees

In 2014 boekte Netflix een winst van maar liefst $267 miljoen dollar. In de laatste kwartaalcijfers wist Netflix de verwachtingen van analisten te overtreffen. Zowel de winst per aandeel als het aantal nieuwe abonnees waren boven verwachting. De grote groei van het aantal abonnees kwam het afgelopen kwartaal voornamelijk van buiten Amerika. Netflix heeft aangegeven dat de focus voor het komende jaar blijft liggen op het verder uitbreiden van het aantal abonnees in nieuwe landen. In 2017 wil het wereldwijd actief zijn.

Dat zulke cijfers en vooruitzichten veel beleggers en analisten enthousiast maakt wordt duidelijk als we het koersverloop van het aandeel bekijken.

netflix-koers

Na bekendmaking van de goede cijfers waren er direct analisten die hun koersverwachtingen voor het aandeel naar boven bijstelden. Bank of America wijzigde haar nieuwe koersdoel van $103 naar $121 en Morgan Stanley van $107 naar $125.

Tot zo ver het goede nieuws over Netflix

Beleggers die aandelen Netflix kopen nemen een zeer groot risico. Hoewel ik Netflix een prima dienst vind en het aandeel al een flinke tijd uit interesse volg, is het in mijn ogen al een geruime tijd overgewaardeerd. Toch bleef de koers maar doorstijgen, voornamelijk door het momentum van groei en hoopvolle verwachtingen.

Netflix haalde in 2014 een nettowinst van $267 miljoen, oftewel 63 cent per aandeel. Met een koers van $123 komt de earnings yield op 0,51%. Een spaarrekening levert nog meer op. Dat beleggers en analisten korte termijn gericht zijn en gezond verstand soms ver te zoeken is, blijkt wel uit de te ver doorgeschoten koers.

Onlangs onderging het aandeel Netflix een 1:7 splitsing. De reden hiervoor was dat de aandelen voor particuliere beleggers te duur waren geworden. Dit geeft nogmaals aan dat de meeste particuliere beleggers een aandeel op gevoel kopen en weinig oog hebben voor harde cijfers. Een aandeel van $700 kan namelijk nog steeds een koopje zijn. Direct na de splitsing bedroeg de koers $98,13

Ondanks de waanzinnige groei die Netflix heeft doorgemaakt, maakt het momenteel alleen nog in Amerika winst. De buitenlandse diensten van Netflix zijn nog altijd verliesgevend.

Om de huidige koers te rechtvaardigen moet de winst explosief stijgen. En een stijgende omzet betekent niet gelijk stijgende winsten. Netflix heeft te maken met toenemende kosten, waaronder flinke investeringen om buitenlandse groei te bewerkstelligen, maar ook investeringen in nieuw aanbod om de huidige abonnees vast te houden. Wat verder opvalt is dat er weinig oog is voor de negatieve free cash flow cijfers. Dit laat zien dat Netflix niet in staat is om met eigen middelen haar expansie te financieren. Free cash flow is een van de belangrijkste cijfers waar je naar moet kijken bij het analyseren van bedrijven.

Netflix heeft de afgelopen jaren de wind in de zeilen gehad. Toch mogen we voor de komende jaren niet dezelfde groei verwachten. Eenzelfde exponentiële groei is op termijn onhoudbaar. Het betekent namelijk dat het aantal abonnees jaarlijks met 30 procent moet toenemen. Met een huidige basis van 65 miljoen abonnees wordt dat heel lastig. Daarnaast heeft Netflix tot nu toe nog weinig concurrentie gehad van andere partijen. Bedrijven zoals Amazon en Apple zien echter ook het succes van Netflix en zullen er alles aan doen een graantje mee te pikken.

Doe je eigen huiswerk en luister niet naar analisten. Analisten willen graag scoren op de korte termijn en praten elkaar veelal na om gezichtsverlies te voorkomen.

In theorie kan het aandeel nog een hele lange tijd overgewaardeerd blijven, maar vroeg of laat moeten waarde en prijs weer bij elkaar komen. Dit kan doordat de onderliggende winst stijgt en/of de aandelenkoers daalt.

In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine.

Het blijft interessant om te zien wat het aandeel Netflix de komende jaren gaat doen. Ik blijf in elk geval vanaf de zijlijn toekijken en doe niet mee met de hype. Eventuele verdere koersstijgingen gaan aan mijn neus voorbij, maar nog belangrijker, grote verliezen doen dat ook.

Comments

  • By leonard on

   Hoi Alexandra,
   Bedankt voor je reactie. Netflix lijkt behoorlijk priced for perfection, zonder een margin of safety. Sommige beleggers hebben het gevoel de boot te missen als de koers stijgt en ze niet zijn ingestapt. Netflix is een goed bedrijf met dito verdienmodel. Het aandeel staat op mijn radar, wie weet slaat het sentiment nog een keer om.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴