Staatsloterij, liever gokken dan beleggen?

Binnenkort valt hij weer, de hoofdprijs van de Staatsloterij Oudejaarstrekking. Elk jaar doen er weer miljoenen Nederlanders mee in de hoop die ene grote prijs te winnen, waarmee ze financieel onafhankelijk worden en hun dromen kunnen vervullen.

Hoewel de meeste mensen wel beseffen dat de kans op teleurstelling erg groot is, peinzen ze er niet over deze kans aan zich voorbij te laten gaan. Hoe minuscuul klein die ook is.

Het grappige is dat een staatslot wordt gekocht op basis van emotie en niet op basis van gezond verstand. Al is het alleen al om eventjes te kunnen hopen op de ene grote prijs, waar iedereen met een staatslot kans op maakt.

Staatsloterij winkans

Wanneer we ons niet laten beïnvloeden door emoties, maar de keuze om een staatslot te kopen rationeel benaderen, dan wordt de verleiding om mee te doen veel kleiner.

Elke maand doen er gemiddeld 2,9 miljoen loten mee in de trekking van de Staatsloterij. De kans om de hoofdprijs te winnen is dus 1 op 2,9 miljoen. Dat wil zeggen dat wanneer jij 2,9 miljoen maanden lang (2416 eeuwen) met 1 lot meespeelt, je gemiddeld 1 keer de hoofdprijs zult winnen. Oeps! De kans dat je huis afbrandt is veel groter, namelijk 1 op 1000.

Nu begrijp ik wel dat de Staatsloterij ook zeker plezier geeft en een bepaald gezelligheidsaspect heeft. Wie wil er nou niet samen gezellig voor de buis de spanning van de loterij beleven? Toch is het goed om ook eens rationeel bij je beslissingen stil te staan.

Veel mensen laten zich in hun dagelijkse keuzes leiden door emoties en gevoel. Normaal gesproken is hier niks mis mee en waarschijnlijk is het zelfs verstandig. Maar bij financiële beslissingen zoals beleggen doe je er verstandig aan niet naar je emoties te luisteren. Warren Buffett, ‘s werelds beste belegger, zegt hier over het volgende:

To invest successfully over a lifetime does not require a stratospheric IQ, unusual business insights or inside information. What’s needed is a sound intellectual framework for making decisions and the ability to keep emotions from corroding that framework.

Beleggen vergt discipline. Wil jij dit ook leren?
Probeer als eerste oefening dit jaar eens niet mee te doen met de Staatsloterij. Kun jij de angst weerstaan om die vette hoofdprijs mis te lopen? En kun jij rationeel onderbouwen waarom het beter is om niet mee te doen? Zo ja dan ben je al goed op weg. Die vette hoofdprijs win je namelijk niet. Die kans is afgerond nul. Het kan in theorie, maar in de praktijk gebeurt het alleen een ander.

Veel verstandiger is het om dat geld opzij te zetten en op kansrijke momenten te beleggen. De kans dat dit wel succes oplevert is namelijk vele malen groter!

Wil jij leren hoe je succesvol en rationeel kunt beleggen op de manier zoals Warren Buffett dat doet? Download dan nu gratis mijn boek.

staatsloterij winkans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴