Wat is indexbeleggen?

Van alle soorten investeringen leveren aandelen, op lange termijn gezien, het hoogste rendement op. Je doet er dus goed aan om ook te beleggen in aandelen. Beleggen levert na verloop van tijd meer vermogen op dan wanneer je geld op de spaarrekening laat staan. Voor de meeste mensen is indexbeleggen de beste manier om vermogen op te bouwen. Indexfondsen zijn beleggingsfondsen die een bepaalde beursindex volgen. Er zijn echter een aantal dingen die je moet weten om hierin succesvol te zijn. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten en wat de beste aanpak is.

Voor een belegger is het in de praktijk erg lastig om op lange termijn een gemiddeld rendement te halen. Het overgrote deel van de beleggers laat zich namelijk onbewust leiden door geruchten en sentimenten. De meeste beurshandel is gebaseerd op onderbuikgevoelens. Het voelt prettiger om de veilige weg te kiezen en het met z’n allen mis te hebben, dan er in je eentje naast te zitten. Niet alleen de huis-tuin-en-keuken-beleggers, ook gevorderde en zelfs professionele beleggers vertonen kuddegedrag. Dit zit nou eenmaal in de menselijke natuur.

The stock market in the 20th century went from 66 on the Dow to 11,400. And you’d said, `How could anybody not have a good experience?’ But millions of people don’t because they get excited at the wrong time, and they get depressed at the wrong time. So you’ve got to put your emotions aside, you’ve got to give up the idea that you can decide when to buy stocks and when to sell stocks – Warren Buffett

Als je zelf actief wilt beleggen, zul je moeten leren je emoties te negeren en daarnaast grondig onderzoek te doen naar de beste bedrijven. Dit betekent, zorgvuldig de jaarcijfers bestuderen en geduldig wachten totdat het juiste aankoopmoment zich aandient met een ruime margin of safety. Indien jij hier niet toe bereid bent, is het verstandiger om niet zelf actief aandelen te selecteren. Beter is het in dat geval je geld te beleggen in een indexfonds. Hiermee volg je passief een onderliggende beursindex. Dit in tegenstelling tot actieve beleggingsfondsen die continu de markt proberen te verslaan door te kopen en verkopen. Op de lange termijn haal je met indexbeleggen mooie gemiddelde rendementen. De resultaten zijn vaak beter dan die van de meeste andere (professionele) beleggers.

Zelfs voor professionals blijkt het in de praktijk erg lastig om een kanjer van een beursindex als de S&P500 te verslaan. Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar het 10-jarig rendement van het ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds. We mogen toch verwachten dat professionals daar de pensioenen beleggen? Als we de resultaten van de afgelopen 10 jaar vergelijken dan zien we dat het ABP een jaarlijks rendement haalt van 6,85% terwijl de S&P500 het een stukje beter doet met 7,73%. Zie hier de PDF met achterliggende cijfers.

In deze 10 jaar zijn er vast ook periodes waarin het ABP beter presteerde dan de S&P500, maar het gaat erom dat je inziet dat het zelfs voor professionals lastig is om op lange termijn het rendement van een index als de S&P500 te evenaren, laat staan te verslaan.

Indexbeleggen

Gelukkig is er indexbeleggen. Met indexbeleggen volg je automatisch het verloop van de bijhorende index. Dit is de meest simpele en minst stressvolle manier van beleggen. Indexbeleggen is geschikt voor iedereen die zijn of haar vermogen op een verstandige en eenvoudige manier wil laten groeien. Je moet wel een lange beleggingshorizon hebben en resultaten op korte termijn negeren. Denk jij het geld al over een paar jaar weer nodig te hebben? Dan kun je het beter op de spaarrekening laten staan. Op korte termijn kunnen beurzen namelijk alle kanten op gaan. Indexbeleggen is alleen geschikt voor geld waar je pas op lange termijn (10-15-20 jaar) aanspraak op wilt maken.

Oké, stel je hebt besloten dat indexbeleggen voor jou de perfecte oplossing is, maar welk indexfonds moet je kiezen? Gelukkig heeft Warren Buffett, ’s werelds beste belegger, hier iets over gezegd.

Op bladzijde 20 van zijn shareholders letter 2013 vind je de volgende uitspraken.

The goal of the non-professional should not be to pick winners – neither he nor his “helpers” can do that – but should rather be to own a cross-section of businesses that in aggregate are bound to do well. A low-cost S&P 500 index fund will achieve this goal.

Mensen met weinig verstand van beleggen raadt hij aan niet zelf actief aandelen te selecteren, maar in plaats daarvan het geld te beleggen in een low-cost S&P500 indexfonds. Even voor de duidelijkheid, wanneer je geld belegt in een S&P500 indexfonds, beleg je automatisch in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Op dezelfde bladzijde legt Warren uit wat de juiste strategie is.

… accumulate shares over a long period and never to sell when the news is bad and stocks are well off their highs. Following those rules, the “know-nothing” investor who both diversifies and keeps his costs minimal is virtually certain to get satisfactory results.

Belangrijk
De truc is om over een lange periode en op gezette tijden aandelen van het indexfonds te kopen, bijvoorbeeld elke eerste beursdag van het jaar. Deze aandelen moet je nooit verkopen en al helemaal niet wanneer ze flink in waarde kelderen. Als indexbelegger is het zaak de beurzen en het nieuws compleet te negeren. Op lange termijn haal je zo met indexbeleggen een mooi gemiddeld rendement.

Warren raadt beleggers een low-cost S&P500 indexfonds aan. Maar welke moet je kiezen? Er zijn vele S&P500 indexfondsen. Als we doorlezen wordt Warren nog specifieker en geeft hij ook hierop antwoord:

Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S&P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.)

In het volgende korte filmpje ligt Warren dit mondeling toe:

Government bonds zijn staatsobligaties. Vooral kortlopende Nederlandse staatsobligaties zijn een veilige manier om je spaargeld te parkeren. Voor grote vermogens is dat een aanrader, want de kans dat de Nederlandse staat failliet gaat is vele malen kleiner dan dat jouw spaarbank omvalt. De kleinere spaarders kunnen zich de moeite van kortlopende Nederlandse staatsobligaties kopen beter besparen. De extra veiligheid weegt niet op tegen de extra kosten die dat in verhouding met zich meebrengt.

Volgens Warren is het raadzaam altijd een deel spaargeld achter de hand te houden. Hetzij via kortlopende staatsobligaties, hetzij via een spaarrekening. Gepensioneerde mensen die van hun vermogen leven, kunnen in het geval van een beurscrash dan aanspraak maken op dit spaargeld in plaats van op het verkeerde moment aandelen van het indexfund te verkopen. Mensen die daarentegen met indexbeleggen vermogen aan het opbouwen zijn zouden juist kunnen profiteren van de lagere koersen en het spaargeld op zo’n moment als extra kunnen inzetten in het indexfonds. Kortom met spaargeld achter de hand blijf je flexibel.

Verder adviseert Warren een S&P500 indexfonds van Vanguard. Vanguard is beroemd vanwege haar indexfondsen die uitzonderlijk goed de prestaties van de bijbehorende indexen evenaren en de laagste kosten hanteren van de hele branche.

Sommige mensen vergeten hoe belangrijk lage kosten zijn. Een fonds dat 2% kosten rekent levert op lange termijn een stuk minder vermogen op dan een fonds met slechts 0,5% kosten. Lees hier wat een paar procent verschil op lange termijn voor effect heeft. Een indexfonds met lage kosten is dus wel degelijk belangrijk en zelfs noodzakelijk voor een mooi gemiddeld rendement. Ga je indexbeleggen, dan zijn lage of liever zelfs helemaal geen kosten een must.

Wat is het beste indexfonds?

Neem een S&P500 indexfonds van Vanguard. Klik hier om te lezen welke de beste is.

Verder is het raadzaam een broker te kiezen met zo laag mogelijke transactiekosten. Bij jaarlijkse transactiekosten van 10 euro, loop je na 35 jaar en 7,5% rendement toch 1.784 euro mis. Hoe lager de transactiekosten des te beter. Maar kijk altijd goed naar eventuele verborgen kosten bij hele goedkope brokers. Als er bijvoorbeeld kosten worden gerekend voor het verwerken van dividend, dan ben je op lange termijn duurder uit dan wanneer je slechts eenmalig transactiekosten hebt betaald.

Wil je indexbeleggen, doe dan wat Warren Buffett adviseert en investeer je geld in een Vanguard S&P500 indexfonds. Laat je niet verleiden tot andere trendy fondsen die met hoge rendementen pronken. Vergelijk deze rendementen altijd met die van Vanguard. Het gemiddelde jaarlijks rendement in euro’s van Vanguards S&P500 indexfonds is over de afgelopen 5 jaren 18,4% en zelfs 22,2% over de afgelopen 3 jaren.

Dit geeft nogmaals aan hoe lastig het is om die machtige S&P500 index te verslaan. Het is dan ook niet voor niets dat Warren Buffett ieder jaar zijn prestaties vergelijkt met die van de S&P500.

Ben je op zoek naar mooie gemiddelde rendementen? Ga dan indexbeleggen, je weet nu hoe en waarom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴