Waarom geduld wordt beloond

Waarschijnlijk ken je het gevoel. Je hebt wat geld gespaard, maar het levert nauwelijks iets op. Wat moet je doen om dit wel in waarde te laten groeien en wat is verstandig?

Misschien heb je wel eens verhalen gehoord over de goede rendementen die de laatste jaren met aandelen zijn gemaakt. Het jaarlijkse gemiddelde rendement van de S&P500 was de afgelopen 3 jaar ruim 20%! Met spaarrentes op een historisch dieptepunt zijn dit verleidelijke percentages die je kunnen doen besluiten ook te gaan beleggen. Je voelt misschien zelfs de drang zo snel mogelijk te willen beginnen. Liever vandaag nog dan morgen, want wie wil er nu zulke rendementen mislopen?

In dit artikel leg ik uit waarom het voor zelfstandige beleggers cruciaal is om geduld te hebben en dat er voor het behalen van een goed rendement meer dan voldoende tijd is.

Even vooraf. Heb je geen verstand van beleggen, dan is indexbeleggen voor jou de beste oplossing. Wil je echter betere rendementen maken, dan moet je net als ik veel tijd besteden aan het analyseren van bedrijven en jaarcijfers. Indien jij hierin geïnteresseerd ben, dan is het downloaden van mijn gratis boek een goede eerste stap. In het volgende voorbeeld laat ik zien hoe geduld je gaat helpen na verloop van tijd een beter rendement te halen.

Indexbeleggen leverde de afgelopen 10 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement op van ruim 7%. Laten we aannemen dat we de komende 10 jaar hetzelfde percentage behalen.

Een bedrag van €10.000 met 7% rendement is na 10 jaar uitgegroeid tot €19.762.

Maar wat vind je van het idee om alleen te beleggen in uitzonderlijk goede bedrijven wanneer ze tegen een mooie korting te koop zijn? Investeringen in de juiste bedrijven op het goede moment leveren gemiddeld gezien een veel hoger rendement op. Als je eerst 5 jaar gaat wachten en daarna een uitzonderlijk goed bedrijf koopt dat met 15% groeit, doe je het net iets beter en eindig je over 10 jaar met €20.114. Kijk maar naar de volgende grafiek.

Geduld wordt beloond

Heb geduld

Je ziet dat je rustig 5 jaar kunt wachten totdat die ene perfecte kans zich voordoet. Kun jij dat?
Het grote voordeel van beleggen in goede bedrijven is dat zulke beleggingen een beter dan gemiddeld rendement opleveren. Na 15 jaar indexbeleggen zou onze €10.000 zijn uitgegroeid tot €27.590. Terwijl we bij die andere aanpak eerst 5 jaar wachten en alsnog eindigen met €40.456. Opmerkelijk hè? Wanneer we de aanpak over 30 jaar uitrekken wordt het verschil helemaal gigantisch. De cijfers liegen niet, geduld hebben wordt wel degelijk beloond. Ben jij zo’n iemand die aandelen koopt alsof ze altijd maar in de uitverkoop zijn? Hopelijk besef je vanaf nu dat je rustig kunt afwachten en voel je minder drang om gelijk al je geld haastig in aandelen te beleggen.

It takes character to sit there with all that cash and do nothing. I didn’t get to where I am by going after mediocre opportunities. – Charlie Munger

Charlie Munger is de compagnon van Warren Buffett. Hij heeft keer op keer aangegeven hoe belangrijk het is geduld te hebben. Besef dus goed dat wachten op het juiste moment één van de sleutels tot succes is. Gelukkig voor ons zijn de meeste beleggers niet in staat te wachten.

Loot at those hedge funds, you think they can wait? They don’t know how to wait! In my personal portfolio, I have sat for years at a time with $10 to $12 million in treasuries, just waiting, waiting… – Charlie Munger

Met indexbeleggen volg je automatisch het verloop van de bijbehorende index. Die index bestaat uit zowel goede als slechte bedrijven. Waarom zou je niet alleen in goede bedrijven beleggen die tegen een korting te koop zijn? Dat is wat Warren Buffett beleggers adviseert. Hij doet dit zelf ook en niet zonder succes. Met deze aanpak eindig je na verloop van tijd met een veel hoger eindkapitaal.

Normaal gesproken hoef je geen 5 jaar te wachten totdat een goed bedrijf tegen een korting te koop is. Iedere 2 of 3 jaar zijn er wel een paar grote kansen.

Wanneer zo’n kans zich voordoet moet je wel spaargeld hebben om hiervan te kunnen profiteren. Het is belangrijk dat je daarom vandaag nog met sparen begint. Wacht voor de rest geduldig op het juiste koopmoment en sla genadeloos toe wanneer het zover is.

Doe de komende jaren elke 2-3 jaar een goede investering en je pensioen zit vast en zeker gebeiteld.

Sound investing can make you very wealthy if you’re not in too big of a hurry – Warren Buffett

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴