Terugblik en resultaat 2016

Beursjaar 2016 zit erop. Ondanks een roerige start hebben aandelen het dit jaar goed gedaan. Net als vorig jaar bleek het ook dit jaar verstandig om een deel van je spaargeld te beleggen.

De aandelen Berkshire, BinckBank en PostNL die ik dit jaar heb gekocht, hebben het stuk voor stuk prima gedaan. Het is boven verwachting dat ze in zo’n korte tijd zo hard zijn gestegen.

Berkshire: +26,2%
BinckBank: +27,3%
PostNL: +35,4%

Het lijkt wel alsof beurzen de laatste jaren steeds volatieler worden en koersen steeds harder op en neer bewegen. Hopelijk ontstaan er daardoor ook in 2017 weer mooie koopmomenten.

Beleggingsresultaat 2016
Mijn hele portefeuille steeg dit jaar met 23,8% vergeleken met 17,2% in 2015. Dit is het resultaat na aftrek van alle transactiekosten en inclusief een cashpositie van zo’n 15%.

Het is altijd goed om je eigen rendement met dat van de S&P500 te vergelijken. Ik neem hiervoor de S&P500 VUSA.

beursbink-resultaat-2016

De S&P500 VUSA haalde in 2016 een bruto rendement van 16,3% versus 13,5% in 2015. Dit is zonder aftrek van transactiekosten en ervan uitgaande dat alle cash is belegd en het dividend van 2015 meteen op 1 januari 2016 is herbelegd.

Als ik het gemiddelde jaarlijkse rendement bekijk sinds de start van deze website, dan doet mijn portefeuille het netjes. Het rendement komt uit op 20,5% versus 14,9% voor de S&P500. Dat is natuurlijk een feestje waard, maar eigenlijk kun je pas goed vergelijken na een jaar of vijf. Twee jaar is te kort om iets zinnigs te kunnen zeggen over deze nek aan nek race.

In tijden van stijgende beurzen lijkt alles wat beleggers aanraken in goud te veranderen. Zelfs minder goede bedrijven stijgen door het positieve sentiment. Dat zijn juist de momenten waarop je scherp moet blijven en niet jezelf op de borst moet gaan kloppen. De grootste valkuil is overmoed. Blijf beleggen in bedrijven met uitstekende risk-reward ratio’s en zeg anders nee.

Ieder jaar de S&P500 verslaan is ontzettend moeilijk. Wanneer het me opnieuw lukt om na 5 jaar een boven gemiddeld rendement te halen, is mijn missie geslaagd.

Ik verwacht dat mijn portefeuille het in dalende en statische markten beter zal doen dan de markten als geheel en als het zo door gaat het rendement van de S&P500 met een ruime marge zal overtreffen.

We zullen zien wat 2017 ons brengt. Ok, laat nu de kurken maar knallen! Een fijne jaarwisseling en een goed 2017.

Comments

   • By Mark on

    Ben erg benieuwd naar dit jaar. 2017 wordt een heel belangrijk jaar voor Europa, en ik verwacht, nog voor volgend oud-en-nieuw, vuurwerk te zien.
    Een paar belangrijke data:
    – 20 januari: inauguratie Trump, nu is het zover, kan hij de beloftes (die geleidt hebben tot de Trumprally) waarmaken
    – 15 maart: 2ekamer verkiezingen NL. een anti-Europese partij aan de macht zal het Brexit gevoel versterken
    – eind maart: Theresa May heeft aangeven artikel 50 rond deze tijd in te roepen, en het formele process te starten
    – 23 april en 7 mei: presidentsverkiezingen Frankrijk, ook daar luiden anti-Europa geluiden
    – 17 of 24 september: verkiezingen Duitsland. Kan Merkel alles bij elkaar houden?
    Kortom, een jaar vol (potentiele) actie. Zal het stof in october weer wat neergedwarreld zijn?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴