Wees verstandig, kijk naar Warren Buffett

De geschiedenis leert dat Warren Buffett het nagenoeg iedere keer bij het juiste eind heeft. In dit artikel wordt duidelijk dat het niet alleen goed is om naar Warren Buffett te luisteren, maar vooral ook te kijken naar wat hij doet.

In maart 2000, 15 jaar geleden, bereikte de NASDAQ zijn legendarische piek van net boven de 5000 punten. Wat daarna gebeurde herinneren de meesten zich waarschijnlijk nog goed. In de daaropvolgende tweeënhalf jaar verloor de index maar liefst 80% van zijn waarde.

In 2008 tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis was het ook raak. Maanden achtereen kelderden de beurzen met op 6 maart 2009 een dieptepunt voor de S&P500 van 666 punten. In de jaren daarna steeg de index, tegen de meeste verwachtingen in, tot nieuwe hoogtes. De meest recente top was afgelopen februari met een stand van ruim 2119 punten.

Is het tijd voor een flinke correctie?
Dat er ooit weer een flinke daling of beurscrash komt is zeker, alleen niemand weet wanneer. Forse beursdalingen zijn zeldzaam, maar horen nou eenmaal bij een markt die wordt gedreven door sentiment. Echter niemand kan voorspellen wanneer zoiets gebeurt. In bijna alle gevallen gebeurt een beurscrash onverwachts en de meesten zien hem niet aankomen.

Wat wel zichtbaar is, is dat het sentiment van beleggers nagenoeg gelijk loopt met het wel en wee op de beurzen. Dit wordt duidelijk in de volgende plaatjes. Het eerste plaatje toont het verloop van de S&P500 en de hoeveelheid margin debt. Margin debt is de hoeveelheid geleend geld waarmee wordt belegd, hier lees je daar meer over. Voor de duidelijkheid is de margin debt gespiegeld weergegeven. Een dalende rode lijn betekent een toename van geleend geld.

S&P500 vs Margin Debt

Op beurstoppen is het vertrouwen van beleggers maximaal, wat zichtbaar wordt in de enorme hoeveelheden geleend geld waarmee op zulke momenten wordt belegd. Ook het Financieel Dagblad meldde dat Nederlandse particulieren de afgelopen tijd steeds meer met geleend geld beleggen.

Dat euforie en pessimisme hand in hand gaan met het verloop van beurzen wordt ook goed zichtbaar in de volgende grafiek. De grafiek toont de S&P500 samen met de BeleggersBarometer die door ING.nl wordt gepubliceerd. De ING BeleggersBarometer meet het vertrouwen van particuliere Nederlandse beleggers. Een stand van 100 is neutraal.

ING BeleggersBarometer vs S&P500

Tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis bereikte het vertrouwen bij beleggers een dieptepunt. In 2011 duikelde het Nederlandse beleggersvertrouwen opnieuw door de schuldenproblematiek van Ierland, Portugal en Griekenland. De Amerikaanse S&P500 reageerde minder heftig op de Europese schuldencrisis. De afgelopen jaren is het vertrouwen, net als de beurskoersen, weer sterk toegenomen. Prachtig om te zien.

Warren Buffett staat klaar

Warren Buffett handelt daarentegen exact tegenovergesteld aan de menigte. Van dalende beurzen wordt hij juist opgewekt. In de jaarverslagen kun je vinden hoeveel cash Buffett op de balans heeft staan. De volgende grafiek toont het verloop van de S&P500 en de hoeveelheid cash die Buffett achter de hand houdt.

S&P500-Warren-Buffetts-Cash-Position

Bij stijgende beurzen neemt ook Buffetts hoeveelheid cash toe. En op het moment dat het kommer en kwel is op de beurzen, slaat hij toe en investeert hij zijn cash fors in bedrijven die dan tegen flinke kortingen te koop zijn. De laatste 6 jaar waren goede beursjaren. Warren Buffett is ongeacht hoge of lage beurskoersen altijd op zoek naar goede deals. Toch zien we dat zijn cash positie alleen maar is toegenomen, doordat het steeds lastiger is geworden om koopjes te vinden. Eind 2014 stond er ruim 63 miljard dollar op de balans. Terwijl de meeste beleggers gedreven door lage rentes, jachtig op zoek zijn naar rendement, staat Warren geduldig aan de zijlijn te wachten. Mocht er een beursdaling komen, dan kan je ervan op aan dat hij hier flink van zal profiteren.

When it’s raining gold, you need to be out there with a great big bucket not a teaspoon.

Het belang van cash

In de Shareholders Letter van 2010 legt Buffett uit waarom het belangrijk is om geen schulden te hebben en juist cash achter de hand te houden. Het verhaal begint op pagina 22 bij “Life and Debt” en is zeer de moeite waard.

Wat er ook gebeurt op de beurzen, Warren Buffett staat in elk geval klaar om flink te profiteren.
Jij ook?

Comments

 1. By Philip Van Cauwelaert on

  Die 65 miljard $ is slechts ongeveer 20 % van het vermogen van Warren Buffet’s investerings vehikel! toch ???

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Dag Philip,

   Bedankt voor je reactie. Dat is 26,34% van het vermogen van Berkshire.
   Warren Buffett schreef in z’n shareholders letter van 2010 dat hij altijd minimaal $10 miljard cash aanhoudt. Dit is exclusief $10 miljard die ze reserveren voor claims op de verzekeringstak. Samen komt dit dus uit op ten minste $20 miljard.

   Beantwoorden

 2. By De Jong on

  De Euro is ongeveer 15 % in waarde afgenomen tov de dollar/yen, dus de bedrijven mogen ook 15% in waarde toenemen lijkt mij. De AEX is 15% gestegen. Komt wel mooi overeen.
  De winsten per bedrijf lopen ook op want de EURO is minder waard geworden. Extreem lage rente doet de rest. Wanneer is Europa te duur? De mensen (de gewone man) in Europa zijn allemaal armer geworden.

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Bedankt voor je reactie.

   Onlangs werd bekend dat Buffett euro obligaties wil uitgeven. Hiermee wil hij profiteren van de lage rente in Europa. Dit is een interessante move. Ook heeft Berkshire recent het Duitse Detlev Louis Motorrad-Vertriebs voor 400 miljoen overgenomen.

   Het is beter om valuta schommelingen te negeren. Ook de Amerikanen hebben baat bij een zwakke munt, dus het zou goed kunnen dat ze op den duur maatregelen nemen tegen de stijgende dollar. Maar hierop je beleggingskeuzes laten afhangen is koffiedik kijken en speculatie.

   Blijf net als Buffett op zoek gaan naar bedrijven met hoge winstgevendheid (ROE). Of de toekomst van de EUR of USD nu goed of slecht is, het verandert niet zoveel aan de winstgevendheid van een bedrijf. Door de onzekerheid van beleggers over bijvoorbeeld de EUR of een sterker wordende USD, ontstaan er vaak hele mooie koopkansen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴