Wat is de beste broker? Binck of DeGiro?

Ga je beleggen, dan wil je een broker die zo goed mogelijk past bij jouw beleggingsstijl. In dit artikel ga ik Binck en DeGiro met elkaar vergelijken met in het achterhoofd een indexbelegger en een zelfstandige belegger die beide op een verstandige manier vermogen op willen bouwen. Dit betekent een minimaal aantal transacties per jaar.

Eigenlijk bespreek ik in dit artikel welke van deze twee brokers het beste past bij mijn manier van beleggen.

Vertonen jouw beleggingsactiviteiten wat trekjes van ADHD of handel je graag in opties, turbo’s, sprinters enz.? Dan raad ik je aan te stoppen met lezen, want dit artikel is niet voor jou bedoeld.

Binck

Binck heeft een bankvergunning van de Nederlandsche Bank. Hierdoor valt de hoeveelheid cash op je beleggersrekening onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Mocht Binck failliet gaan dan is maximaal €100.000 van je geld gegarandeerd. Aandelen en andere beleggingen in je portefeuille zijn sowieso veilig, want deze vallen buiten de inboedel van de bank of broker. De Nederlandse wet vereist dat een bank of broker alle beleggingen onderbrengt in een apart bewaarbedrijf.

DeGiro

DeGiro is geen bank, maar een beleggingsonderneming. Hierdoor vallen cash tegoeden bij DeGiro niet onder het depositogarantiestelsel. Wel geldt bij DeGiro het beleggerscompensatiestelstel dat maximaal €20.000 garandeert. Daarnaast brengt DeGiro alle cash onder in een apart fonds. Op deze manier is het geld ook afgescheiden van DeGiros inboedel en valt dit onder het aparte bewaarbedrijf.

Vergelijken tarieven
Ik hou het wat hoog aan en ga uit van zo’n 20 orders per jaar, dat is minder dan 2 per maand. Zo’n 75% van deze orders gaan naar de NYSE en NASDAQ en de overige 25% gaan naar de Euronext.

Wat ben ik dan kwijt bij beide brokers? Hiervoor heb ik een overzicht in Excel gemaakt.

binck-vs-degiro

Je ziet voor zowel Binck als DeGiro de kosten per order voor orders van €1.000 oplopend tot en met €100.000. Daaronder zijn ook de totale kosten weergegeven voor 5 Euronext orders en 15 NYSE orders. Helemaal onderaan zie je de totale kosten uitgedrukt als percentage van de hele portefeuille. De portefeuilles lopen op van €20.000 t/m € 2.000.000.

Kijk voor jezelf maar eens welke kolom op jou van toepassing is.

Kleine Belegger
Zoals je ziet is DeGiro verreweg de goedkoopste. Vooral voor kleine portefeuilles van €20.000 – €50.000 is het verschil groot. Bij Binck liggen de transactiekosten tussen de 1% en 0,5% van deze portefeuilles, terwijl dit bij DeGiro slechts 0,1% en 0,05% is.

Maar hoe groter de portefeuilles en orders worden, des te kleiner het verschil. Bij een portefeuille van €500.000 zijn de transactiekosten bij Binck maar zo’n 0,17% van de totale portefeuille en bij DeGiro een ongekend laag perentage van slechts 0,01%.

Indexbeleggen
Wanneer je uitsluitend belegt in ETFs, kies dan voor DeGiro. Bij DeGiro is het kopen van heel veel ETFs gratis. Bij Binck kost dit wel geld en ook rekent Binck voor ETFs een jaarlijkse service fee van 0,15%. DeGiro heeft geen service fee voor ETFs.

Puur op prijs wint dus DeGiro, maar er is meer….

Waarom is DeGiro zo goedkoop?
De transactiekosten bij DeGiro zijn ongelofelijk laag. Dit is mogelijk omdat DeGiro ook op een andere manier verdient aan beleggingen die jij hebt gekocht. Achter de schermen worden jouw effecten uitgeleend aan derden. Bijvoorbeeld voor de leveringsverplichting bij een short verkooptransactie van een klant. Maar ook brokers waar DeGiro mee samenwerkt mogen jouw effecten gebruiken. Voor het uitlenen van aandelen wordt altijd een onderpand gevraagd van 104%, zodat het risico grotendeels wordt ondervangen. Maar mocht een partij onverhoopt failliet gaan dan kan er een tekort ontstaan.

Wil je niet dat je stukken worden uitgeleend, dan kun je bij DeGiro een zogenaamd Custody account openen. Je hebt dan nog steeds dezelfde aan- en verkoop tarieven, maar je gaat wel betalen voor de verwerking van dividend en in geval van obligaties voor coupon betalingen. €1,00 + 3% voor dividend en €1,00 + 0,10% voor coupons.

Bij Binck worden stukken niet uitgeleend.

Conclusie
Iedereen moet voor zichzelf bepalen welke broker het beste bij hem of haar past. Dit hangt sterk af van de grootte van je portefeuille en orders.

Heb je een kleine portefeuille met kleine orders? Dan zou ik kiezen voor DeGiro.
Ben je een indexbelegger en beleg je alleen in ETFs? Opnieuw DeGiro.

Zelf kies ik voor Binck. Ik plaats jaarlijks zo’n 10 orders, waardoor het percentage transactiekosten ongeveer de helft is van dat in het voorbeeld. Ook kun je bij Binck eenvoudig meedoen aan een tender offer.

Daarnaast wil ik niet dat mijn stukken worden uitgeleend. In de financiële markten kan van alles gebeuren. Daarom wil ik een claim hebben op een stukje bedrijf en niet op een onderpand in euro’s.

Ik zou bij DeGiro voor het Custody account kunnen kiezen. Maar ik koop veel dividend aandelen voor de lange termijn. Hierdoor zou ik op termijn bij DeGiro duurder uit zijn, omdat ik voor elke dividend verwerking moet betalen. Stel je ontvangt jaarlijks €6.000 dividend, dan betaal je hiervoor €181 per jaar. Goedkoop wordt in dat geval duurkoop.

Disclosure: Ik bezit aandelen BinckBank.

Comments

 1. By Taco Zuidema on

  Ik ga maandelijks posities opbouwen in Berkshire Hathaway B en Vanguard S&P ETF. Dus 24 handel acties per jaar. Als ik het goed begrijp is DEGIRO ipv Binck hiervoor dus de goedkoopste broker met de minste TOTAAL kosten. (beheer, aankoop, etc)

  Echter als DEGIRO 30% van mijn dividend inhoudt en Binck maar 15% dan geeft Binck toch uiteindelijk een veel beter totaal rendement? Of mis ik hier iets?

  Graag advies (ik heb nl bij beide brokers een account en zoek – uiteraard de beste optie)

  Groet, Taco

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Hoi Taco,

   Als het om kleinere bedragen gaat is DEGIRO inderdaad goedkoper, omdat je minder transactiekosten betaalt.
   Bij DEGIRO is het tegenwoordig ook mogelijk om een W-8BEN formulier in te vullen waardoor er maar 15% dividendbelasting wordt ingehouden.

   groeten,
   Leonard

   Beantwoorden

 2. By Edwin on

  Bij Binck is een limiet verkoop order beter geregeld dan bij de Giro, bij Binck kun je elke gewenste prijs aangeven en bij de Giro niet, daar wordt het gelimiteerd tot de hoogste prijs van die week, dag, maand, geen idee, maar heel veel meer dan huidige prijs is het niet …

  Totaal niet rendabel als je naar de toekomst toe een prijs voorziet van bijv. 1000 als je maar 300 in mag voeren.. Bij Binck geef je 1000 op, en het zal op 1000 verkocht worden en dat is nu juist de bedoeling, je winst kunnen verzilveren!

  Beantwoorden

 3. By Bas on

  Bedankt voor de vergelijking! Het zou interessant zijn om Interactive Brokers toe te voegen aan de sheet. Ze staan alom bekend als een broker met lage kosten. Voor indexbeleggers in ieder geval, wellicht ook voor de zelfstandige aandelenbelegger.

  Beantwoorden

  • By leonard on

   Bedankt voor je reactie. Interactie Brokers is een uitstekende broker, maar is in mijn ogen vooral gericht op actieve traders en ervaren beleggers.
   En wel om de volgende redenen:

   1. Ze rekenen een activity fee van $10/mnd voor portefeuilles onder de $100.000.
   2. De Interactive Brokers (web)applicatie is minder gebruiksvriendelijk dan die van DeGiro en Binck.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴