Hoe word je een goede belegger?

Wil je succesvol beleggen en goede rendementen halen dan is het zaak aandelen te kopen voor minder dan wat ze feitelijk waard zijn. Welke Nederlander is er nu niet gek op een koopje?

Neem bijvoorbeeld de aankoop van een TV. Hier gaat vaak uren onderzoek aan vooraf. Wordt het een full HD of ultra HD en welke opties zitten erop? Waar is hij te koop voor de laagste prijs? Na aankoop zijn we inmiddels expert geworden op het gebied van Full HD, OLED, Quantum dot enz. We weten precies waarom onze TV de beste koop is.

Als het gaat om beleggen dan wordt er meestal minder zorgvuldig gehandeld. Aandelen worden in een oogwenk gekocht. Beleggers hebben vaak geen zin in het bestuderen van saaie jaarverslagen, of ze luisteren liever naar adviezen van anderen.

Beleggers die de handleidingen (lees jaarverslagen) van bedrijven net zo goed bestuderen als die van hun nieuwe TV, hebben een enorme voorsprong op de rest. Zijn jaarverslagen voor jou abracadabra? Download dan hier het gratis boekje en leer hoe een jaarverslag in elkaar steekt.

De sleutel tot succesvol beleggen is het kunnen inschatten van de werkelijke waarde van een bedrijf, de intrinsieke waarde.

In de ideale wereld zouden aandelen altijd verhandeld worden voor ongeveer de intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde en de beurswaarde, de waarde waarvoor het op de beurs wordt verhandeld, zouden in de ideale wereld gelijk zijn aan elkaar. Beurzen zouden ontzettend saai worden, met koersen die van dag tot dag nauwelijks verschillen.

Gelukkig is de realiteit anders. In onze wereld kunnen intrinsieke waarde en beurswaarde flink van elkaar verschillen. Dit biedt enorme kansen voor diegenen die goed hun huiswerk doen.

Als het gaat om beleggen spelen bij veel beleggers hebzucht en emotie een rol. Beurzen zijn dus voornamelijk emotionele aangelegenheden. Dat is de reden waarom koersen zo heftig op goed of slecht nieuws reageren. Het zijn namelijk de onderliggende kopers en verkopers die zich door al het nieuws laten meeslepen.

Wat je als zelfstandige belegger moet leren is afstand te nemen van alle goed of slecht nieuws verhalen. De sleutel tot succesvol beleggen is vooral je emoties in bedwang houden. Niet in paniek raken als anderen dat wel doen en niet enthousiast worden wanneer anderen in jubel stemming zijn.

Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful – Warren Buffett

Warren Buffett is ontzettend rationeel en dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat hij zo rijk is geworden met beleggen. Volgens Warren is intelligentie van ondergeschikt belang.

Goede beleggers doen gedegen onderzoek en richten zich vooral op de harde cijfers van een bedrijf. Ze zijn koper als koersen te ver onder de intrinsieke waarde zijn gedaald.

Price is what you pay. Value is what you get. – Warren Buffett

Aandelen kunnen in periodes van optimisme enorm overgewaardeerd raken. Alleen door goed oog te houden voor de intrinsieke waarde, voorkom je dure aankopen.

Nuchter blijven en je gezonde verstand gebruiken; zelfs voor ons Nederlanders blijkt dit lastig.

Ben jij minder goed met cijfers of heb je geen zin of tijd om alles uit te zoeken? Beleg dan in een indexfonds. Je kunt dan met weinig moeite een mooi gemiddeld rendement halen. Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat. En hier lees je wat het beste indexfonds is.

Comments

  1. By Alexandra on

    Ik denk door naar het verleden te kijken. Alles werkt in golven en in getijden. De beurs daalt, en de beurs stijgt. Het is net als surfen: Op het juiste moment de golf surfen. Die golf komt weer. Nu is de perfecte tijd om in te stappen. Geduld, geduld en geduld. Niks aantrekken van hypes en nieuws. Vergeten dat je aandelen hebt. Lang termijn denken en daar je rendement op halen. Als ik het geld beschikbaar had, dan weet ik wel wat ik zou kopen. Het is overduidelijk. We zien weer hetzelfde gebeuren als rond 2000: iedereen in paniek, maar de amazons bleven overeind. hint hint.

    Beantwoorden

    • By leonard on

      Hoi Alexandra,
      Beleggen op golven en getijden is niet mijn stijl, want hiermee probeer je het instap moment te timen en dat is iets waar ik niet goed in ben. Ik ben het wel met je eens dat je geduld moet hebben en niks van hypes en nieuws moet aantrekken. Rond 2000 was iedereen heel positief over internet bedrijven, zelfs als er grote verliezen werden gemaakt. Het grote verschil met toen is dat internet bedrijven als Facebook, Google en Amazon enz nu wel grote winsten maken. De waarderingen zijn misschien dus wel terecht, maar ze hebben geen margin of safety. Het is trouwens niet alleen maar rozengeur en maneschijn geweest voor Amazon. Vooral dankzij Jeff Bezos heeft Amazon het overleefd. Amazon is een ontzettend goed bedrijf en Jeff Bezos een van de beste CEO’s van Amerika. Ik hoop ooit de kans te krijgen Amazon voor een scherpe prijs aan mijn portefeuille toe te voegen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to top ▴